Ο Λευτέρης Ζούρος μέσα σε τρία κεφάλαια (Γνώση, Ζωή, Άνθρωπος) παρουσιάζει απλά τις βασικές αρχές μιας δύσκολης θεωρίας, αυτής της εξέλιξης της ζωής. Αναλύει τους τρεις βασικούς μηχανισμούς, τρία «-γή», που ωθούν τη ζωή στην πολυπλοκότητα που σήμερα γνωρίζουμε: αναπαραγωγή-μεταλλαγή-επιλογή.

Το Ας συμφιλιωθούμε με τον Δαρβίνο είναι ένα θαυμάσιο βιβλίο εκλαϊκευμένης επιστήμης, που μπορεί να διαβαστεί από τον καθένα. Ακόμα και οι μη σχετικοί με τη βιολογία θα το βρουν κατανοητό, αλλά κυρίως χρήσιμο, ιδιαίτερα αν τους βασανίζουν ερωτήματα του τύπου «γιατί;». Στο τέλος του βιβλίου τα ερωτήματά τους θα έχουν αβίαστα μετατραπεί σε «πώς;» και οι απαντήσεις θα είναι προφανείς, αρκεί να είναι αρκετά ειλικρινείς -κυρίως με τον εαυτό τους- για να τις δουν. Η Εξέλιξη είναι απλά ένα γεγονός, που όποιος δέχεται την Επιστήμη, δέχεται και αυτό καθεαυτό το φαινόμενο. Και ο Δαρβινισμός είναι η καλύτερη θεωρία που το ερμηνεύει. Λόγια απλά και σταράτα.

Ένα μεγάλο μέρος του βιβλίου αφιερώνεται στην πολεμική που δέχεται ο Δαρβινισμός. Με νηφαλιότητα ο συγγραφέας ξεδιαλύνει τα πράγματα και θέτει τις επιλογές που έχει ο καθένας. Φανερή είναι επίσης η επίδραση του Richard Dawkins στον συγγραφέα, τόσο στο περιεχόμενο, αλλά ακόμα και στη δομή του βιβλίου (μοιάζει με το The selfish gene).

Πραγματικά μαργαριτάρια καθαρής σκέψης, ορθολογισμού και «επιστημονικής ηθικής» είναι τα υποκεφάλαια για τις δαρβινικές πλάνες, τις αυταπάτες, τη θρησκευτικότητα και την παγκοσμιοποίηση, στο τέλος του βιβλίου. Ο λόγος του Ζούρου είναι αυθεντικός και υπερβατικά ανθρωπιστικός.

Διαβάζοντας αυτό το βιβλίο είναι αναπόφευκτη η σύγκριση με ένα άλλο, ίδιας κατηγορίας, το Τι θα έβλεπε η Αλίκη στη χώρα των φυτών. Η μέρα με τη νύχτα!

Ας συμφιλιωθούμε με τον Δαρβίνο
ας συμφιλιωθούμε με τη φύση μας και με τη Φύση
Λευτέρης Ζούρος
Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης 2009

Αφήστε σχόλιο