Συμβαίνει κάποιες λίγες φορές, να διαβάζεις ένα βιβλίο και να μένεις άναυδος. Να μην πιστεύεις ότι ένας συγγραφέας μπορεί να γράφει με τέτοιον τρόπο. Και ένα ευχάριστο συναίσθημα σε κατακλύζει όταν διαβάζεις σε ένα βιβλίο κομμάτια άλλων βιβλίων, ακόμα και αποσπάσματα επιστημονικών δημοσιευμάτων, τόσο αριστοτεχνικά πλεγμένα μεταξύ τους, μέσα από μια αφήγηση μεταξύ Ζορμπά και Ντοστογιέφσκι. Κάποια βιβλία είναι εντελώς αναπάντεχα!

Δεν ήξερα το Μίμη Ανδρουλάκη ως συγγραφέα. Το Έτσι κάνουν όλες είναι μια αφήγηση για τη ζωή, ιδωμένη μέσα από τη Γυναίκα. Οικονομία, κοινωνιολογία, νευροβιολογία, φυσιολογία, ψυχολογία, Νίκος Καζαντζάκης. Όλες οι πτυχές της ανθρώπινης προσωπικότητας, όλη η Αλήθεια της γυναικείας ερωτικής φύσης, η αντρική Φιλία, εξιστορούνται με την κρητική τρέλα του Μίμη Ανδρουλάκη.

“…το κάνω με βιάση, πετώ τις λέξεις στο χαρτί όπως βγαίνουν από μέσα μου, ηφαιστειακά, δίχως να νοιάζομαι για μορφική τελειότητα, μες στον χαμό…”

Ο «Νοστράδαμος» της παγκόσμιας οικονομίας βρίσκεται αναίσθητος στο υπόγειο του εξοχικού του και καταλήγει στην εντατική. Ξυπνάει από το βαθύ κώμα με τη βοήθεια μιας νοσοκόμας. Και ο καλός του φίλος αφηγείται τη ζωή τους, από τη γνωριμία τους το 1968 μέχρι σήμερα, με αρκετά αυτοβιογραφικά στοιχεία και «πραγματικά» γεγονότα.

Το Έτσι κάνουν όλες ήταν μια ευχάριστη έκπληξη. Ένα βαθιά ανθρώπινο βιβλίο, απελπιστικά υλιστικό, ορθολογικά φαντασιόπληκτο, αναλυτικά συνθετικό. Εξυμνεί την Ανθρώπινη φύση και λατρεύει το ξόανο της Πανάρχαιας Ζωοδότρας Θεότητας.

Έτσι κάνουν όλες
Ο ερωτικός βίος του καθηγητή «Νοστράδαμου»
Μίμης Ανδρουλάκης
Εκδόσεις Καστανιώτη 2011

Αφήστε σχόλιο