Από τότε που έβαλα aDSL αντιμετώπιζα ένα σοβαρό πρόβλημα. Το ΑΠΘ έχει σύμβαση με βιβλιοθήκες και εκδοτικούς οίκους για δωρεάν πρόσβαση σε επιστημονικές εργασίες. Τα sites αυτά ελέγχουν την IP address για να σε αφήσουν να κατεβάσεις τις εργασίες. Το πρόβλημά μου ήταν ότι από τότε που έβαλα aDSL στο σπίτι δεν έχω πρόσβαση σε αυτά τα site. Πριν, έκανα dialup στο ΑΠΘ και έμπαινα. Μετά όμως το IP address μου (dynamic), οριζόταν από τον internet provider. Όσο κι αν έψαξα στο internet δεν μπόρεσα να βρω λύση.

Ώσπου, μια μέρα πήρα ένα e-mail από το Κέντρο Λειτουργίας Δικτύου του ΑΠΘ που πληροφορούσε τους χρήστε για μια νέα (πιλοτική) υπηρεσία πρόσβασης στο δίκτυο δεδομένων του ΑΠΘ μέσω εικονικού ιδιωτικού δικτύου (Virtual Private Network – VPN). Η υπηρεσία προσφέρει τη δυνατότητα σε απομακρυσμένους χρήστες που μετακινούνται και βρίσκονται συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο, αλλά εκτός του δικτύου του ιδρύματος, να συνδεθούν με ασφαλή τρόπο πίσω στο δίκτυο δεδομένων του ΑΠΘ και μάλιστα με υψηλή κρυπτογράφηση.

Το πρακτικό όφελος αυτής της λύσης είναι ότι οι χρήστες του ΑΠΘ, ανεξάρτητα του τρόπου που συνδέονται στο διαδίκτυο (μέσω τηλεφώνου, aDSL ή δικτύου τρίτου φορέα), απολαμβάνουν τις ίδιες υπηρεσίες που θα είχαν αν συνδέονταν απ’ ευθείας στο δίκτυο δεδομένων του ΑΠΘ.

Ακολούθησα τις οδηγίες και σε λίγα λεπτά είχα πρόσβαση σε όλες τις βάσεις δεδομένων του ΑΠΘ και κατέβαζα τις εργασίες που με ενδιέφεραν.

Για άλλη μια φορά το ΚΛΔ του ΑΠΘ προσφέρει υψηλής ποιότητας υπηρεσίες και διατηρεί τη φήμη του ως του καλύτερα «δικτυωμένου» πανεπιστημίου της χώρας και ενός από τα καλύτερα της Ευρώπης.

Μια απάντηση στο “VPN”

  1. “Για άλλη μια φορά το ΚΛΔ του ΑΠΘ προσφέρει υψηλής ποιότητας υπηρεσίες και διατηρεί τη φήμη του ως του καλύτερα «δικτυωμένου» πανεπιστημίου της χώρας και ενός από τα καλύτερα της Ευρώπης. ”

    Αυτό μπορώ να πω ότι το διαπίστωσα σε ένα βαθμό και η ίδια. Όταν βρέθηκα σε ένα κορυφαίο Ινστιτούτο της Ρώμης και σε μία από της μεγαλύτερες Κτηνιατρικές Σχολές της Ευρώπης στη Γαλλία, αναγκαζόμουν να ζητάω από τη γραμματέα του Εργαστηρίου μας στο ΑΠΘ να μου στέλνει τις επιστημονικές δημοσιεύσεις που έψαχνα! Αυτό, αν δεν το ζούσα δεν θα το πίστευα! Σε αυτόν τον τομέα λοιπόν, το ΑΠΘ προσφέρει πραγματική “χλιδή”!!!

Αφήστε σχόλιο