Πέτυχα το τελευταίο βιβλίο του Richard Dawkins στη Γλασκόβη, μόλις είχε κυκλοφορήσει. Δεν μπορούσα να περιμένω τη μετάφραση στην Ελλάδα, το αγόρασα χωρίς δεύτερη σκέψη!

Το The Greatest Show on Earth έχει υπότιτλο The Evidence for Evolution και αποτελούν με λίγα λόγια το αντικείμενο του βιβλίου. Ο συγγραφέας παραθέτει με απλό και αναλυτικό τρόπο όλα τα επιστημονικά δεδομένα που αποδεικνύουν ότι η εξέλιξη των ειδών δεν είναι απλά άλλη μία θεωρία, αλλά πραγματικότητα.

Στην ιατρική και γενικότερα στη βιολογία, η αγγλική λέξη evidence αποδίδεται στα ελληνικά ως απόδειξη. Βέβαια, στη βιολογία (σχεδόν) ποτέ δεν μπορούμε ισχυριστούμε οτιδήποτε με απόλυτη βεβαιότητα. Η λέξη απόδειξη δηλώνει από μόνη της απόλυτη βεβαιότητα, κάτι το τετελεσμένο και αδιαμφισβήτητο. Αν πάλι αποδώσουμε το απόδειξη στα αγγλικά, θα είμαστε πιο κοντά στο fact. Αντίθετα, αν αποδώσουμε το evidence με τη λέξη ένδειξη, έχουμε σαφώς μικρότερο βαθμό βεβαιότητας, αλλά μικρότερο από αυτόν που υπονοεί η αντίστοιχη αγγλική. Επομένως, ο πραγματικός βαθμός βεβαιότητας διαφέρει μεταξύ ελληνικής και αγγλικής.

Πέρα όμως από τα τερτίπια της γλώσσας, ο Richard Dawkins καταφέρνει να δείξει ότι η εξέλιξη δεν είναι πλέον θεωρία. Ο τεράστιος αριθμός ενδείξεων (evidence) τείνει στην απόλυτη βεβαιότητα (fact).

Η ανάγκη συγγραφής αυτού του βιβλίου σύμφωνα με το συγγραφέα είναι οι αρνητές της Ιστορίας (History Deniers), ένα μεγάλο ποσοστό (περίπου 40% στις Η.Π.Α., με ενδείξεις/strong evidence ότι είναι στο ίδιο επίπεδο παγκοσμίως) ανθρώπων που αρνούνται τα δεδομένα της επιστήμης και πιστεύουν σε έναν ευφυή σχεδιασμό του σύμπαντος (δημιουργηστές/creationists). Οι ίδιοι άνθρωποι πιστεύουν ότι η ηλικία του κόσμου είναι μόλις 10.000 ετών και κάποτε άνθρωποι και δεινόσαυροι ζούσαν μαζί! (Το Ευροβαρόμετρο έδειξε ότι το ίδιο πιστεύει το 29% των Ελλήνων/δείγμα 1.000 ατόμων/έτος 2005!)

Εκδόσεις: Bantam Press 2009

Μια απάντηση στο “The Greatest Show on Earth”

Αφήστε σχόλιο