Μπορεί η ζωή στον πλανήτη Γη να είναι αποτέλεσμα καθαρά τύχης; Ποιες είναι οι πιθανότητες ένας ανεμοστρόβιλος να «κατασκευάσει» ένα αεροπλάνο, σηκώνοντας και στροβιλίζοντας τα κομμάτια που το αποτελούν; Μπορεί από τύχη να φυτρώσει μια προβοσκίδα ελέφαντα σε ένα χταπόδι;

Σε αυτό το βιβλίο ο Richard Dawkins εξηγεί κάτι που στον πολύ κόσμο είναι δυσνόητο: την έννοια της πιθανότητας και πώς μπορεί ένας τυφλός ωρολογοποιός (η φυσική επιλογή) να φτάσει σε τόσο υψηλό επίπεδο πολυπλοκότητας της έμβιας ύλης. Πάντα αναλυτικός και με πάμπολλα παραδείγματα, αλληγορίες και παραβολές, ο μεγάλος αυτός εξελικτικός βιολόγος δίνει στον κόσμο άλλο ένα μνημειώδες έργο-ελεγεία στην Εξέλιξη.

Το βιβλίο πρωτοκυκλοφόρησε το 1986. Τότε ο συγγραφέας παρουσίασε για πρώτη φορά ένα πρόγραμμα σε ηλεκτρονικό υπολογιστή (Mac) προσομοίωσης μεταλλάξεων και φυσικής επιλογής. Ο υπολογιστής παράγει τυχαία μεταλλάξεις και ο χειριστής (παίζοντας το ρόλο της φυσικής επιλογής) επιλέγει τις βιομορφές που θέλει και έτσι κατευθύνει την εξελικτική πορεία. Από τότε, το πρόγραμμα άλλαξε αρκετά, νέα γονίδια προστέθηκαν, βελτιώθηκε, έγινε πιο πολύπλοκο και σήμερα μπορείτε να το βρείτε online στο site Blind Watchmaker Applet. Έχει ενδιαφέρον να παίξετε λίγο με το πρόγραμμα (γραμμένο σε java). Εγώ πάντως, ύστερα από 226 γενιές, κατάφερα να φτιάξω κάτι σαν όρθιο λαγουδάκι (τα αυτιά τα πέτυχα!).

The Blind Watchmaker
Richard Dawkins
Penguin Books 2006
First published by Longman 1986

Αφήστε σχόλιο