Είχα γνωρίσει τον Απόστολο Δοξιάδη πριν από πολλά χρόνια με το βιβλίο του «Ο θείος Πέτρος και η εικασία του Γκόλντμπαχ». Τότε, είχα εντυπωσιαστεί από την αριστοτεχνική παρουσίαση του διπόλου μαθηματική διάνοια-παράνοια. Επίσης, είχα ενθουσιαστεί και με το τέλος του βιβλίου -ίσως ο σημαντικότερος παράγοντας προσωπικά για την αξιολόγηση ενός συγγράμματος.

Το Logicomix είναι το πρώτο -απ’ όσο ξέρω- ελληνικό graphic novel, δηλαδή ένα μυθιστόρημα σε μορφή comics. Πρόκειται για την εξιστόρηση της μαθηματικής και φιλοσοφικής αναζήτησης του τελευταίου αιώνα, για τη θεμελίωση βασικών εννοιών της ανθρώπινης διάνοιας. Το βιβλίο διαβάζεται ευχάριστα και παρουσιάζει απλά τα βασικά μαθηματικά-φιλοσοφικά διλήμματα της ανθρωπότητας και τις προσπάθειες επίλυσής τους. Και σ’ αυτό το βιβλίο βέβαια ο Δοξιάδης επαναφέρει τη συγγένεια μαθηματικής διάνοιας και τρέλας.

Καθώς πρόκειται για comics, θα πρέπει να σχολιάσω και τα σχέδια. Πάρα πολύ προσεγμένα, άριστη ποιότητα έκδοσης (χρώματα, γραμματοσειρές, σκηνοθεσία).

Με λίγα λόγια, πάρα πολύ καλή προσπάθεια, με θαυμάσιο αποτέλεσμα.

Εκδόσεις: Ίκαρος

Αφήστε σχόλιο