Ο Nick Lane είναι βιοχημικός και το βιβλίο του Life Ascending κέρδισε το Royal Society Prize for Science Books για το 2010. Διαβάζοντας πρόσφατα ένα φρικτό βιβλίο εκλαϊκευμένης επιστήμης, η σύγκριση είναι αναπόφευκτη. Ο Nick Lane συνθέτει μια συμφωνία επιστημονικών δεδομένων για να παρουσιάσει ένα καταπληκτικό μουσικό έργο με πρωταγωνιστή την Εξέλιξη. Ο συγγραφέας επιλέγει τις δέκα σημαντικότερες «εφευρέσεις» της Εξέλιξης και συνθέτει δέκα κεφάλαια κλιμακωτά. Βήμα-βήμα ανεβαίνει την εξελικτική πορεία τής ζωής, σε μια ελεγεία της ζώσας ύλης. Δέκα βήματα:

  1. η καταγωγή της ζωής
  2. DNA
  3. φωτοσύνθεση
  4. το πολύπλοκο κύτταρο
  5. sex (αμφιγονική αναπαραγωγή)
  6. κίνηση
  7. όραση
  8. θερμοαιμία
  9. συνείδηση
  10. θάνατος

Η σύνθεση καταλήγει σε ένα κρεσέντο τόσο δυνατό και ταυτόχρονα επιβλητικό και όμορφο, που η ιστορία της εξέλιξης μοιάζει απλά αναπόφευκτη.

Ο Nick Lane εκτός από μεγάλος επιστήμονας είναι και ένας σπουδαίος συγγραφέας, ένας ζωγράφος της ζωής πάνω στον πλανήτη, ένας μουσικός συνθέτης της εξέλιξης.

A world without sex is a world without the songs of men and women or birds or frogs, without the flamboyant colours of flowers, without gladiatorial contests, poetry, love or rapture.

…the price of immortality is our humanity.

Life Ascending
The Ten Great
Inventions of Evolution
Nick Lane
Profile Books 2010

Αφήστε σχόλιο