Χτες κατέβηκα στο κέντρο της Βιέννης για βόλτα. Η μέρα ήταν καλή (γύρω στους 15οC, μη φανταστείτε ζέστη) και είπα να χαζέψω την αγορά. Πολύς κόσμος, πολλοί τουρίστες, οι “Mozart” να δίνουν παράσταση, τα μαγαζιά γεμάτα πελάτες. Σε μια γωνία με πλησιάζει ένας τύπος με τουρμπάνι -Ινδός μού φάνηκε- και με αρχίζει στο μπλα-μπλα. Δεν είχα τίποτα να κάνω και τον αφήνω να με «παρασύρει» στους σκοπούς του (είπαμε, κατέβηκα για να χαζέψω και ήταν ευκαιρία να δω τι θα μού πει ένας τέτοιος τύπος).
– My friend, you have a very strong ego.
– RU talking to me???
– Yes my friend. I looked at your third eye and you have a lot of light in your soul. Where are you come from?
– I come from Greece.
– I come from India. Let me give you my card.
Παίρνω την κάρτα του. «Τάδε τάδε. επάγγελμα Priest». Μάλιστα, λέω, τα πιάσαμε τα λεφτά μας. Εντάξει φιλαράκι, πες μου το παραμύθι σου να γελάσουμε λίγο.
– How long are you here in Vienna my fiend? (Και ανοίγει ένα σημειωματάριο κρατώντας σημειώσεις.)
– Two years.
– Two years. For business?
– Yes.
– What is your profession?
– I am a doctor.
– So, you like helping people. I saw that in your third eye. Let me tell you about your future. When you was born?
– July 26th.
– OK. Leo. A strong sign.
– Do you have a girlfriend?
– No.
– So, you are a single.
-Absolutely.
– OK. Now look. July is not your month. August is a better month for you. You must expect something valuable in August. It may be a good job or some extra money. Anyway, you will be much better next month. Let me look at your palm.
(Πρώτη φορά στη ζωή μου που μού διαβάζουν την παλάμη! Πολύ γέλιο.)
– I cannot read your life-line. It is too complicated. But, I can see your love-line. And it seems you will find a partner very soon. Trust me. Your love-line is very clear. Let me see your face. (Με κοιτάει και γράφει κάτι σε ένα χαρτάκι, χωρίς να βλέπω. Μετά το διπλώνει και μού το δίνει.) Take this my friend and don’t open it.
Μετά με αρχίζει στα φιλοσοφικά, για το κάρμα, για τον θεό, για την ολοκλήρωση του ανθρώπου και πώς μπορούμε να επηρεάσουμε το κάρμα μας με τις καλές πράξεις που θα κάνουμε. (Εγώ νόμιζα ότι το κάρμα είναι η μοίρα μας που δεν μπορούμε να ελέγξουμε, αλλά δεν είχα όρεξη για τέτοια κουβέντα, είχε και πολύ υγρασία και άρχισα να βαριέμαι.) Όση ώρα μού μιλάει γράφει και σχεδιάζει σε ένα χαρτί. Λέξεις, αριθμοί, σχήματα, σύμβολα. Εντάξει φίλε, σκέφτομαι. Θέλεις να μού αποσπάσεις την προσοχή. Όμως, ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ; Όση ώρα μού μιλάει, τον παρακολουθώ να με επεξεργάζεται εξονυχιστικά. Είναι πιο κοντός από εμένα και ενώ γράφει στο χαρτί, ταυτόχρονα κοιτάζει τις τσέπες μου (παντελόνι, πουκάμισο). Εγώ τον παρακολουθώ αφ’ υψηλού. Χα, σκέφτομαι, τι έχεις στο μυαλό σου φίλε; Τα χρήματά μου είναι καλά ασφαλισμένα, οπότε δεν φοβάμαι από τίποτα «ταχυδακτυλουργικό». Μετά μού είπε ότι αυτήν την περίοδο είμαι στριμωγμένος οικονομικά, αλλά θα «ανακάμψω» γρήγορα, και με συμβούλεψε να μην φοράω μαύρα ρούχα τα Σάββατα, γιατί είναι κακοτυχία. Αφού με ζάλισε με όλα αυτά, μού λέει στο τέλος:
– Choose a color.
– (Αυτό είναι παγίδα, σκέφτομαι. Με τόσο ζάλισμα θα διαλέξω το κόκκινο, είναι το χρώμα του στρες. Όλοι το κόκκινο θα διάλεγαν. Είπα να διαλέξω κάτι σε purple, magenta ή light green, αλλά μετά τον λυπήθηκα και είπα να παίξω το ρόλο του θύματος ως το τέλος.) Red. (Το γράφει στο χαρτί.)
– Choose a number from 1 to 10. (Όσο μού μιλάει γράφει τους αριθμούς με τη σειρά σε ένα χαρτί.)
– Six.
-OK. Now open the little piece of paper I gave you.
Το ανοίγω και βλέπω: «Red, 6»!
– Well my friend. I have the gift of telling the future. And you have the gift of helping people. And this is your chance to make something good and meet your karma. How much money can you give me?
Το φινάλε του έργου ήταν τόσο συναρπαστικό που ξεράθηκα στα γέλια!
– OK my friend. That was very clever, but I have no money.
– That money will go to the poor children.
– (Poor children, my ass.) Sorry my friend, no money. But, you have already predicted that. Maybe next month. Thank’s for your time.
– Bye-bye my friend, and god bless you.
Έφυγα κρατώντας στο χέρι μου το χαρτάκι που έγραφε «Red, 6». Σκεφτόμουν πώς έγινε. Εντάξει το κόκκινο, είναι το χρώμα του στρες. Αλλά το 6; Είχα 10% πιθανότητα να το διαλέξω. Πώς έγινε αυτό; Έσπασα το κεφάλι μου. Τελικά, ανακαλώντας όλο το σκηνικό, θυμήθηκα ότι καθώς ο τύπος μού ζητούσε να διαλέξω αριθμό, ταυτόχρονα έγραψε τους αριθμούς στο χαρτί. Σκαλίζοντας καλύτερα τη μνήμη μου, θυμήθηκα ότι όταν έγραφε το 6 κοντοστάθηκε και το έκανε λίγο πιο μεγάλο και λίγο πιο «απομακρυσμένο» από τους άλλους αριθμούς (κάτι τέτοιο δηλαδή 12345 6 78910). Ε, πού θα πήγαινε το μάτι μου, με δεδομένα το στρες από το μπλα-μπλα και την ελαφρώς πιεστική ερώτηση για την επιλογή αριθμού;
Ο παπάς λοιπόν έπαιξε πολύ καλά τον ρόλο του. Τόσο, που σκέφτομαι ότι ίσως θα έπρεπε να τού δώσω κάτι για τον κόπο του. Ήταν καλός performer! Αναρωτιέμαι μόνο αν θα μού είχε ζητήσει να ανοίξω το χαρτί αν δεν είχα διαλέξει «Red, 6». Μάλλον όμως ήταν καλός στη δουλειά του και θα είχε ένα “Plan B”.
Πολύ έξυπνη η ιδέα να δώσεις fake data. Το έχω κάνει κι εγώ σε μία τσιγγάνα που μου είχε φάει τα αυτιά για το μέλλον μου. Από ‘κει βλέπεις πως σου λένε ένα μάτσο ιδεολογικές μπούρδες. 😉 Ο κύριος σίγουρα θα είχε και Β σχέδιο. Κρίμα που δε μπορούμε να το τεστάρουμε!