Μία από τις απορίες που μου έχουν δημιουργηθεί διαβάζοντας για τη Θεωρία της Σχετικότητας είναι η εξής: Όταν κάποιος ταξιδεύει συχνά με αεροπλάνο, ο χρόνος τρέχει πιο αργά για αυτόν (σύμφωνα με την Ειδική Θεωρία, όσο αυξάνεται η ταχύτητα διαστέλλεται ο χρόνος). Όταν όμως βρίσκεται στον αέρα -και επομένως πιο μακριά από την Γη- η βαρύτητα της Γης προκαλεί μικρότερη στρέβλωση του χωροχρόνου, οπότε ο χρόνος τρέχει ταχύτερα απ’ ό,τι αν ο παρατηρητής βρισκόταν στην επιφάνεια του πλανήτη, όπου η βαρύτητα είναι μεγαλύτερη και κάνει το χρόνο να επιβραδύνει (Γενική Θεωρία). Τι είναι προτιμότερο λοιπόν για να κερδίσεις λίγα μsec ζωής; Να ταξιδεύεις περισσότερο με αεροπλάνο ή να καθίσεις στ’ αυγά σου;

Ο Lawrence Krauss είναι θεωρητικός φυσικός και καταπληκτικός ομιλητής. Σε αυτή την ομιλία στο Λονδίνο παρουσιάζει με ενάργεια τη σχέση μας με τη φυσική, την επιστήμη και το σύμπαν. «Παρά το γεγονός ότι είμαστε τελείως ασήμαντοι και το μέλλον είναι άθλιο, πρέπει να απολαμβάνουμε την εφήμερη στιγμή που περνάμε στο φως του Ήλιου».

Κορυφαία αποσπάσματα θα βρείτε:

  • κάθε άτομο στο σώμα μας ήταν κάποτε σε ένα άστρο που πέθανε – είμαστε αστερόσκονη (20:48)
  • γιατί το σπουδαιότερο προνόμιο του να είσαι επιστήμονας είναι η δυνατότητα να κάνεις λάθος (23:21)
  • γιατί κάθε φορά που εισπνέουμε παίρνουμε τουλάχιστον δέκα άτομα οξυγόνου από την τελευταία εκπνοή του Ιούλιου Καίσαρα, όταν ξεψυχώντας ψέλλιζε «κι εσύ τέκνον Βρούτε;» (34:27)
  • πώς η γενική και ειδική Θεωρία της Σχετικότητας επηρεάζει την καθημερινή ζωή μας (42:53)

Αν διαθέτετε 45 λεπτά αξίζει να δείτε αυτό το video (αν και η σκηνοθεσία είναι κακή). Θα το απολαύσετε!


Lawrence Krauss on Cosmic Connections from The School of Life on Vimeo.

Αφήστε σχόλιο