Ο Gareth Williams, καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Bristol, σε αυτό το βιβλίο παρουσιάζει την ιστορία της ευλογιάς, από την αρχαιότητα μέχρι την οριστική (;) εξαφάνισή της από τον πλανήτη, σύμφωνα με τη διακήρυξη του ΠΟΥ το 1980. Σήμερα ο ιός φυλάσσεται σε εγκαταστάσεις υψίστης ασφαλείας -εφάμιλλες πυρηνικών εγκαταστάσεων- σε δύο σημεία: στις ΗΠΑ και στη Ρωσία. Η ευλογιά είναι η πρώτη ασθένεια στην ιστορία της ανθρωπότητας που εξαφανίστηκε με τις προσπάθειες του ανθρώπου (ίσως ένα από τα σπουδαιότερα επιτεύγματα της ανθρωπότητας). Η δεύτερη ασθένεια που εξαλείφθηκε από τον πλανήτη ήταν η πανώλη των βοοειδών, που αν και είχε μόνο οικονομικές επιπτώσεις για τον άνθρωπο, ωστόσο και αυτή ήταν τόσο ισχυρή που κατέστρεφε αυτοκρατορίες.

Η ευλογιά, ο άγγελος του θανάτου, ο μεγάλος δολοφόνος της ανθρωπότητας, κατέτρυχε το ανθρώπινο γένος για χιλιετίες, σκοτώνοντας εκατομμύρια και αφήνοντας ανάπηρους πολύ περισσότερα άτομα. Εξαφάνισε πόλεις και χωριά, αποδεκάτισε στρατούς και εξάλειψε τους Αζτέκους, πολύ περισσότερο από τα όπλα των conquistadores.

Μέσα από αυτή την ιστορία, αναδεικνύεται η διορατικότητα και το θάρρος κάποιων ανθρώπων, το πείσμα και η κουτοπονηριά των αρχών, η σαθρή αυθεντία των «επιστημόνων» και βέβαια η παρατηρητικότητα και η τόλμη κάποιων άλλων. Ο Jenner έμεινε στην ιστορία ως ο άνθρωπος που ουσιαστικά καθιέρωσε τον εμβολιασμό, ως μέσο πρόληψης μιας ασθένειας.

Το τελευταίο κεφάλαιο του βιβλίου είναι αποκαλυπτικό, καθώς σχολιάζει τις πιθανότητες η νόσος να ενσκήψει ξανά σε έναν πληθυσμό ουσιαστικά και πρακτικά ανεμβολίαστο εδώ και δεκαετίες.

Ένα πολύ καλό βιβλίο Ιστορίας της Ιατρικής.

Angel of Death
The Story of Smallpox
Gareth Williams
Palgrave Macmillan 2010

Αφήστε σχόλιο