Χτες παρευρέθηκα σε μια κοινωνική εκδήλωση. Οι περισσότεροι ήταν βέβαια Βέλγοι. Η συζήτηση κατέληξε φυσικά στο θέμα της χρεωκοπίας της Ελλάδας.

-Πώς είναι η κατάσταση στην Ελλάδα;
-Δύσκολα, πολύ δύσκολα.
-Δηλαδή;
-Μειώσεις μισθών, ύφεση…
-Μάλιστα. Και τι θα κάνετε; Θα πουλήσετε την Ακρόπολη;


Αντιπαρέρχομαι την ειρωνική διάθεση της συνομιλήτριάς μου και προσπαθώ να της εξηγήσω ότι κάτι τέτοιο δεν γίνεται. Η Ακρόπολη είναι ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς. Ανήκει σε όλον τον κόσμο, δεν μπορεί να πουληθεί.

-Και τι λέει ο κόσμος;
-Ο πολύς κόσμος τα έχει με τους πολιτικούς.
-Ναι, αλλά ξέρεις τι λένε τα δικά μας τουλάχιστον μέσα ενημέρωσης; Ότι η κρίση στην Ελλάδα δεν είναι μόνο οικονομική, αλλά και αξιών. Οι Έλληνες τις τελευταίες δεκαετίες με τη συμπεριφορά τους και τη νοοτροπία τους έφτασαν σ’ αυτό το χάλι.
-Έχεις δίκιο. Αυτή είναι και η δική μου γνώμη. Αλλά (προσπαθώ να δικαιολογηθώ), από έναν πολιτικό περιμένεις να καθοδηγεί το λαό και όχι να του κάνει τα χατίρια.
-Διαφθορά υπάρχει στην Ελλάδα;
-Ναι, δυστυχώς υπάρχει.
-Ε, τότε, τι να κάνουν κι οι πολιτικοί;

-Τελικά, θα την πουλήσετε την Ακρόπολη;
(Δεν συνέχισα. Τόσο καταλαβαίνεις, έτσι μιλάς, σκέφτηκα)
-Εμείς πάντως δύο-τρεις τράπεζες που είχαν πρόβλημα τις πουλήσαμε και τώρα είναι εντάξει. Δεν είναι και τόσο κακό να πουλάς, ξέρεις…

Βέβαια, ακούστηκαν και ηπιότερες απόψεις.

-Δεν νομίζω ότι είναι και το καλύτερο να τα πουλάμε όλα στους ξένους. Πρέπει να υπάρχει μέτρο.

Χτες άκουσα από τα στόματα απλών πολιτών σε μια ξένη Ευρωπαϊκή χώρα πώς βλέπουν την Ελλάδα. Δεν είχαν τίποτα προσωπικό μαζί μου ή με τη χώρα μου. Αλλά έτσι είναι η κοινή γνώμη έξω. Βλέπουν μια χώρα, την οποία γνωρίζουν μόνο από την Ακρόπολη και τα νησιά (δεν πουλήσαμε τίποτα άλλο τόσα χρόνια), η οποία είναι μέσα στη διαφθορά. Και επιπλέον πρέπει να την στηρίζουν οικονομικά, δηλαδή να κάνουν και αυτοί θυσίες. Εσείς πώς θα νιώθατε στη θέση τους; Αν π.χ. στη θέση μας ήταν η Λετονία και ο πρωθυπουργός ζητούσε λιτότητα από τους Έλληνες για να στηριχτεί η οικονομία της Λετονίας και να μην καταρρεύσει το ευρώ. Θα τα δίνατε πρόθυμα;

Ας βλέπουμε λίγο και την κοινή γνώμη του εξωτερικού. Τους απλούς πολίτες. Τους εργαζόμενους. Καλό κάνει να ξέρουμε την εικόνα μας στο εξωτερικό.

Αφήστε σχόλιο