Ο Ernst Gombrich είναι γνωστός για το έργο του The Story of Art. Ωστόσο, αν δεν ήταν το A Little History of the World, αυτό δεν θα είχε γραφτεί ποτέ, όπως λέει στον πρόλογο της αγγλικής έκδοσης η εγγονή του Leonie Gombrich. Το A Little History of the World είναι πράγματι μια συνοπτική παράθεση της ιστορίας του ανθρώπου από τις απαρχές της εμφάνισής του στον πλανήτη μέχρι λίγο μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Αποτελείται από σαράντα κεφάλαια και γράφτηκε για τις ανάγκες ενός εκδοτικού οίκου της Γερμανίας μέσα σε σαράντα ημέρες -ένα κεφάλαιο την ημέρα. Ο αρχικός του τίτλος ήταν Eine kurze Weltgeschichte fur junger Leser και απευθυνόταν σε παιδιά.

Υπάρχει ένα ρητό: Αν αυτό που θέλεις να πεις δεν μπορείς να το πεις μέσα σε πέντε λεπτά, δεν μπορείς να το πεις καθόλου. Ο E. Gombrich καταφέρνει το ακατόρθωτο: να δώσει την ιστορία του ανθρώπινου γένους συνοπτικά και περιεκτικά. Αλλά, και με αρκετά σχόλια και κριτική για τις πράξεις αυτού του γένους.

Φανταστείτε κάποιον να βγαίνει σε ένα μπαλκόνι και να λέει: “Είμαι ο πιο άξιος, ο πιο γενναίος, ο πιο τρανός, ο πιο εργατικός, ο πιο καλός άνθρωπος του κόσμου”. Πώς θα τον χαρακτηρίζατε; Μάλλον «για τα σίδερα». Αν ο ίδιος άνθρωπος βγει σε ένα μπαλκόνι και πει τις ίδιες φράσεις, αλλά στον πληθυντικό: “Είμαστε οι πιο άξιοι, οι πιο γενναίοι, οι πιο τρανοί, οι πιο εργατικοί, οι πιο καλοί άνθρωποι του κόσμου”, θα είναι πατριώτης!

A Little History of the World
E. Gombrich
Πρωτοδημοσιεύτηκε στη Βιέννη το 1936
Αγγλική μετάφραση 2005
Yale University Press

Αφήστε σχόλιο