Διαβάζω στην Observer μια περίεργη είδηση για τους Έλληνες με τίτλο: “Nokiaphobia: the fear of Greeks bearing phones”. Για άλλη μια φορά η δημοσιογραφία διαστρεβλώνει την αλήθεια.

1. Ο τίτλος είναι άκρως παραπλανητικός. Η πρώτη κιόλας λέξη, κατασκευασμένη από την ιατρική ορολογία, φωτογραφίζει μία συγκεκριμένη εταιρεία κινητών τηλεφώνων. Η δε επεξήγηση είναι μια γενικόλογη διαπίστωση ότι οι Έλληνες φοβούνται τα τηλέφωνα.

2. Διαβάζοντας το κείμενο φαίνεται ότι η «πηγή» της δημοσιογράφου είναι ένας ψυχίατρος (αναφέρεται ως ψυχοθεραπευτής, αλλά μια σύντομη αναζήτηση στο διαδίκτυο δείχνει ότι είναι ψυχίατρος) ονόματι Δημήτρης Σούρας. Ο εν λόγω γιατρός λέει ότι έχει τουλάχιστον 25 περιπτώσεις ασθενών με κλασικά συμπτώματα φοβίας, οι οποίοι τον επισκέπτονται γιατί φοβούνται ότι τα τηλέφωνά τους παρακολουθούνται.

3. Αυτή η πληροφορία συνδέεται έντεχνα με την πρόσφατη αποκάλυψη των τηλεφωνικών υποκλοπών στη χώρα μας, που αφορούσε σε υψηλά ιστάμενα πρόσωπα.

Είναι αξιοθαύμαστο πώς από μια μικρή πληροφορία οι δημοσιογράφοι βγάζουν συμπεράσματα για έναν ολόκληρο λαό! Τελικά η κατασκευή ψευδών εντυπώσεων πρέπει να είναι ταλέντο.

Αφήστε σχόλιο