Μεγάλη δημοσιότητα έχει πάρει το θέμα του λεγόμενου υποσιτισμού μαθητών της Θεσσαλονίκης. Πολλά ΜΜΕ αναπαραγάγουν την είδηση, σύμφωνα με την οποία περίπου 500 μαθητές στο Δήμο Θεσσαλονίκης χρήζουν βοήθειας, καθώς αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες τους για την πρωινή σίτιση. Κάποιοι βέβαια έχουν ξεφύγει τελείως, γράφοντας για γερμανική κατοχή του 1940 (το 1940 δεν υπήρχε κατοχή στην Ελλάδα).

Ας δούμε όμως λίγο καλύτερα την είδηση. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, σε σύνολο 33.000 μαθητών των δημοτικών σχολείων του Δήμου Θεσσαλονίκης βρέθηκαν 500 που πηγαίνουν το πρωί στην τάξη χωρίς πρωινό. Big deal! Και γι΄ αυτό φταίει η κρίση; Δηλαδή πριν από την κρίση πόσοι έπαιρναν πρωινό; Πολλά παιδιά αρνούνται να φάνε πρωινό. Δεν είναι ούτε πρωτοφανές, ούτε περίεργο. Είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο, ιδιαίτερα στους έφηβους. Από το «500 μαθητές δεν παίρνουν πρωινό» έως το «500 μαθητές υποσιτίζονται» υπάρχει τεράστια απόσταση.

Υποσιτισμός (malnutrition) είναι η κακή διατροφή, με την έννοια είτε της μειωμένης πρόσληψης ποσότητας (θερμίδων), είτε της μη ισορροπημένης διατροφής, με έλλειψη κάποιων -βασικών- θρεπτικών ουσιών. Η μη πρόσληψη πρωινού μπορεί να χαρακτηριστεί ως μη σωστή (ορθολογική) διατροφή, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι υποσιτισμός. Μια σωστή έρευνα θα έπρεπε να μετρήσει τις θερμίδες που καταναλώνουν ημερησίως τα παιδιά σε ηλικίες δημοτικού, και αν αυτές είναι κάτω από τις απαιτούμενες (American Heart Association, Mayo Clinic), τότε θα έβγαινε σωστά το συμπέρασμα ότι υποσιτίζονται.

Όλοι οι δημοσιογράφοι εκμεταλλεύτηκαν δύο ευαίσθητα θέματα (οικονομική κρίση και παιδιά) και έκαναν ένα τεράστιο λογικό άλμα: η έλλειψη πρωινού είναι υποσιτισμός! Αλλά τόσα και τόσα λένε, εδώ θα διστάσουν;

Ανοίξτε τα μάτια και τα αυτιά σας. Βάλτε το μυαλό σας να δουλέψει. Μόνο αυτό θα μας βγάλει από την κρίση.

Αφήστε σχόλιο