Σχετικότητα, στοιχειώδη σωματίδια, μαύρες τρύπες, δέκα (ή και έντεκα) διαστάσεις, χώροι Calabi-Yau, βράνες. Ένα συναρπαστικό ταξίδι στον κόσμο της φυσικής. Σε αυτό το απολαυστικό βιβλίο ο συγγραφέας μάς παρουσιάζει τις τελευταίες εξελίξεις στην προσπάθεια του ανθρώπου να περιγράψει το σύμπαν, να βρει τους αρχέγονους νόμους που το διέπουν, να δώσει απάντηση στο πιο παλιό και βαθύ ερώτημα της ανθρωπότητας: πώς (και γιατί) φτιάχτηκε το σύμπαν.
Ο Μπράιαν Γκριν είναι από τις ηγετικές προσωπικότητες στη θεωρία των χορδών, η οποία φιλοδοξεί να γεφυρώσει το κενό ανάμεσα στη γενική σχετικότητα (οι νόμοι του μεγάλου) και την κβαντομηχανική (οι νόμοι του μικρού). Η αφήγησή του είναι πολυσχιδής. Από την παράθεση ιστορικών γεγονότων περνά στη επεξήγηση εννοιών της φυσικής, ύστερα σε σχολιασμούς και κριτική πτυχών της θεωρίας του και των αντιπάλων της. Τέλος, καταθέτει γλαφυρά τις δικές του εμπειρίες από τον συνεχή αγώνα για την ανακάλυψη της αλήθειας.
Τα συναισθήματα που αναβλύζουν είναι πολλά: αγωνία, χαρά, λύπη, απογοήτευση, ενθουσιασμός, αισιοδοξία, απορία, αδιέξοδο. Θα βρεθεί τελικά κάποια θεωρία που να περιγράφει επαρκώς και απόλυτα το σύμπαν; Υπάρχει τέτοια πιθανότητα ή είναι ουτοπία; Μπορούν τα μαθηματικά να συναντήσουν τη φυσική; Κι αν τελικά περιγράψουμε το σύμπαν, μήπως αυτό θα σημάνει και το τέλος του;
Για τους εραστές της επιστήμης, αυτό το βιβλίο είναι πραγματικά καταπληκτικό: περιγραφικό για τον αναγνώστη με μαθηματικές ανησυχίες, κατατοπιστικό για αυτόν που θέλει να μάθει την ιστορία της φυσικής τα τελευταία εκατό χρόνια, ποιητικό για τον φιλόσοφο της ζωής.
Πολύ καλή η μετάφραση. Προσωπικά περίμενα πιο επιμελημένη έκδοση (ιδιαίτερα με απογοήτευσαν τα συνοδευτικά σχήματα).
Μετάφραση: Τάσος Τσιαντούλας
Εκδόσεις: Ωκεανίδα