Ο Τειρεσίας ήταν ένας νέος στην Αρχαία Ελλάδα λίγο ατίθασος και υπερόπτης. Μια μέρα συνάντησε στο δρόμο του δύο φίδια που ζευγάρωναν. Αψηφώντας τους θεούς, πήρε ένα ξύλο και τα χτύπησε. (Οι Αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν μεγάλη αμαρτία να ενοχλήσεις δύο φίδια την ώρα που ζευγάρωναν και η τιμωρία των θεών ήταν να αλλάξεις φύλο.) Αμέσως ο Τειρεσίας μεταμορφώθηκε σε γυναίκα. Έζησε έτσι αρκετά χρόνια, ψάχνοντας να βρει δύο φίδια να ζευγαρώνουν για να τα χτυπήσει και να ξαναγίνει άντρας. Έτσι και έγινε, ύστερα από αρκετό καιρό.

Ο Δίας και η Ήρα, με τους γνωστούς καυγάδες τους, κάποτε διαφώνησαν για το ποιο φύλο απολαμβάνει περισσότερο την ερωτική πράξη, ο άντρας ή η γυναίκα. Ο Δίας έλεγε ότι η γυναίκα απολαμβάνει περισσότερο τον έρωτα, ενώ η Ήρα ισχυριζόταν ότι ο άντρας είναι ο ευνοημένος σε αυτή την πράξη. Κάλεσαν λοιπόν τον Τειρεσία να τούς πει τη γνώμη του, καθώς αυτός είχε ζήσει και ως άντρας και ως γυναίκα, και θα είχε την κατάλληλη εμπειρία. Ο Τειρεσίας τούς είπε ότι αν υπάρχουν δέκα μέρη ευχαρίστησης στον έρωτα, τα εννέα τα απολαμβάνει η γυναίκα και το ένα ο άντρας. Η Ήρα τότε θύμωσε (καθώς ο Τειρεσίας είχε πάρει το μέρος του Δία) και τον τύφλωσε. Ο Δίας όμως τον λυπήθηκε και του χάρισε την ικανότητα να βλέπει τα μελλούμενα.

Αυτή είναι η ιστορία του Τειρεσία, ενός από τους γνωστότερους μάντεις της Αρχαίας Ελλάδας. Ένας πολύ όμορφος μύθος της ελληνικής μυθολογίας.

Περισσότερα: Ι. Κακριδή, «Ελληνική Μυθολογία», Τόμος 3 «Οι Ήρωες», σελ. 82-84, Εκδοτική Αθηνών 1986.

Αφήστε σχόλιο