Σήμερα αποφάσισα να αφιερώσω τη μέρα μου σε επισκέψεις σε μουσεία. Πήρα οδηγούς της πόλης και άρχισα να διαλέγω. Έβαλα στο μάτι το Naturhistorisches Museum (Μουσείο Φυσικής Ιστορίας) και το Kunsthistorisches Museum (Μουσείο Ιστορίας της Τέχνης). Είναι δύο πανομοιότυπα κτίρια -το ένα κάτοπτρο του άλλου- στη Maria-Theresia-Platz (Πλατεία Μαρίας Τερέζας).

museum


Ξεκίνησα από το Naturhistorisches Museum. Η ποικιλία των εκθεμάτων ήταν τεράστια. Η συλλογή από ορυκτά νομίζω ότι είναι η μεγαλύτερη που έχω δει. Όλα ταξινομημένα σε προθήκες με αναλυτικά στοιχεία για το καθένα. Μερικά είναι τόσο εντυπωσιακά (όπως κάποια τεράστια κομμάτια αμέθυστου ή ένα κομμάτι χαλαζία 2,5 τόνων) που σε κάνουν να θαυμάζεις τις δυνάμεις της φύσης.

Τα εκθέματα ζώων και φυτών ήταν κι αυτά πάρα πολλά. Απολιθώματα, ταριχευμένα ζώα, ένα μικρό ενυδρείο και ένας πολύ ωραίος σκοτεινός θάλαμος με προβολή του γαλάζιου πλανήτη και των διαφόρων φυσικών φαινομένων που συμβαίνουν στην επιφάνειά του. Τα εκθέματα ήταν πολύ καλά οργανωμένα σε γεωλογικές περιόδους αρχικά και σε ιστορικές περιόδους στη συνέχεια. Μπορούσες να παρακολουθήσεις μια σύντομη ιστορία του πλανήτη, της ζωής πάνω σ’ αυτόν και τέλος του ανθρώπινου είδους.

museum

Τέτοια μουσεία είναι παράδεισος για τα παιδιά. Αξίζει να πας από το πρωί, να τα γυρίσεις με την ησυχία σου, να γευματίσεις ενδιάμεσα και να προσφέρεις στα παιδιά μία υπέροχη ημέρα, με μάθηση και παιχνίδι.

Το Naturhistorisches Museum είναι αξιόλογο, αλλά νομίζω ότι υπολείπεται του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου. Το Μουσείο της Βιέννης είναι πιο αυστηρό στη σχεδίασή του, πιο συντηρητικό και προσφέρει λιγότερες εφαρμογές -ηλεκτρονικές και μηχανικές- για τα παιδιά.

Πρακτικές πληροφορίες:

  • Είσοδος: €8.
  • Διάρκεια περιήγησης με γρήγορο περπάτημα: 2 ώρες.
  • Καλύτερα εκθέματα (προσωπική εκτίμηση): Η αίθουσα με τους μετεωρίτες. Καθώς έχω μία τρέλα με την Αστροφυσική, η αίθουσα αυτή ήταν σαν ναός για μένα. Η συλλογή τους είναι απίστευτη. Μετεωρίτες από όλον τον κόσμο, μικροί, μεγάλοι, σε παράξενα σχήματα. Στάθηκα μπροστά σε έναν πολύ μεγάλο (υπολογίζω γύρω στα 50 kg) που δεν βρισκόταν σε προθήκη. Ένιωσα μια ανυπέρβλητη επιθυμία να τον αγγίξω. Κοίταξα δεξιά-αριστερά μήπως υπάρχει κάποιος. Δεν απαγορευόταν να τον αγγίξεις, αλλά ήθελα αυτή η μοναδική στιγμή να είναι ιδιωτική, μόνο για εμένα, να μην την μοιραστώ με κανέναν άλλον. Δεν υπήρχε κανένας γύρω και με δέος άγγιξα τον βράχο. Ένιωσα μια βαθιά έκσταση, έντονη διέγερση και γαλήνη μαζί. Αισθάνθηκα να γίνομαι ένα με το Σύμπαν, ήρθα σε επαφή με μια μορφή ύλης ίδια με τη δική μου, αλλά από πολύ μακριά. Ποιος ξέρει για πόσο ταξίδευε στο χωροχρόνο για να καταλήξει εδώ, σήμερα και να ενωθεί μαζί μου. Κάτι ανάλογο θα νιώθουν (φαντάζομαι) και οι μοναχοί, όταν ύστερα από χρόνια ασκητικής ζωής βιώνουν την ένωση με τον Θεό, με το Ένα.
  • Επίσης στάθηκα σε μια συσκευή που ονομαζόταν “Spark Chamber for Visualisation of Cosmic Rays“. Ήταν ένας θάλαμος που «έπιανε» την κοσμική ακτινοβολία και σε μια μαύρη οθόνη έδειχνε έναν σπινθήρα σε πραγματικό χρόνο. Ήταν αξιοθαύμαστο πόσες κοσμικές ακτίνες διαπερνούσαν το θάλαμο (και εμένα), περίπου μία κάθε δευτερόλεπτο!

museum

Στη συνέχεια επισκέφθηκα το Kunsthistorisches Museum, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι. Στο ισόγειο βρίσκονται εκθέματα αιγυπτιακά, ελληνικά και ρωμαϊκά. Η συλλογή είναι αρκετά καλή, με μούμιες, σαρκοφάγους, κάποια αρχαϊκά αγάλματα, πολλά ρωμαϊκά αντίγραφα, κάποιους θαυμάσιους αμφορείς, ελάχιστα αγγεία της γεωμετρικής περιόδου και λίγα νομίσματα. Τα περισσότερα ελληνικά εκθέματα είναι από την Κύπρο. Και πάλι το Μουσείο της Βιέννης υπολείπεται αρκετά του Βρετανικού Μουσείου.

museum

museum

museum

museum

museum

Στον πρώτο όροφο βρίσκονται οι πίνακες. Οι ζωγράφοι είναι πολλοί και εκπροσωπούν διάφορες σχολές: Φλαμανδοί, Ολλανδοί, Γάλλοι, Ιταλοί, Βρετανοί, Γερμανοί, Ισπανοί. Πρόκειται για καλλιτέχνες του 15ου-18ου αιώνα που προτιμούσαν οι Αψβούργοι (Habsburgs). Η συλλογή εντυπωσιακή με μερικά καταπληκτικά κομμάτια, αλλά δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτή του Prado (Πράδο) της Μαδρίτης ή της Εθνικής Πινακοθήκης του Λονδίνου.

Πρακτικές πληροφορίες:

  • Είσοδος: €10.
  • Διάρκεια περιήγησης με γρήγορο περπάτημα: 3 ώρες.
  • Καλύτερα εκθέματα (προσωπική εκτίμηση): Ο αμφορέας που αναπαριστά τον Ορέστη να σκοτώνει τον Αίγισθο είναι το καλύτερο έκθεμα στο ισόγειο. Είναι ένα έργο τέχνης απαράμιλλης αξίας. Από τους πίνακες θα ξεχωρίσω αυτούς του Rubens και τα νήπια του Velázquez. Επίσης, η τετραλογία του Archiboldo «Καλοκαίρι, Χειμώνας, Φωτιά, Νερό» εντυπωσιάζει κυρίως ως σύλληψη.

museum

museum

Αφήστε σχόλιο