Χτες επισκέφθηκα το Mozarthaus. Είναι το διαμέρισμα του W.A. Mozart στη Βιέννη. Στη Domgasse 5, έζησε ο μεγάλος συνθέτης τρία περίπου χρόνια. Εκεί έγραψε σπουδαία έργα, όπως τους Γάμους το Φίγκαρο. Ολόκληρο το κτίριο έχει αναπαλαιωθεί και λειτουργεί ως μουσείο από πέρσι, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 250 ετών από τη γέννηση του Mozart. Η ξενάγηση στο σπίτι του Mozart είναι υπέροχη, με πολύ ενδιαφέροντα εκθέματα, προβολές, μουσική και βέβαια προσπάθεια αναπαράστασης του εσωτερικού του σπιτιού, καθώς κανένας δεν γνωρίζει πώς ακριβώς ήταν.

mozarthaus


Μπαίνοντας στο διαμέρισμα του Mozart είναι σαν μπαίνεις σε ναό. Πράγματι, το να περπατάς στο χώρο που ο μεγαλύτερος ίσως συνθέτης που γνώρισε ο πλανήτης δημιουργούσε τα έργα του, μόνο με το προσκύνημα στο Όρος Σινά θα μπορούσε να παραλληλιστεί. Στη Βιέννη ο Θεός αποκαλύφθηκε σε ένα τέκνο του δίνοντάς του το χάρισμα να γράφει θεϊκή μουσική και σε όλους εμάς έναν λόγο να πιστεύουμε πως υπάρχει.

ΥΓ. Όταν ήμουν στην Bratislava είχα δει κι εκεί το σπίτι που έμενε ο Mozart. Εκεί όμως δεν το έχουν διατηρήσει σε τόσο καλή κατάσταση.

Μια απάντηση στο “Προσκύνημα”

  1. Ενταξει αλλά κάπου οι Αυστριακοί το παρακάνουν με τον Μότσαρτ. Και που να δεις το Σάλτσμπουργκ: το σπίτι του Μότσαρτ, το σχολείο του Μότσαρτ,το καφέ του Μότσαρτ, η τούρτα του Μότσαρτ, σοκολατάκια Μότσαρτ, προφυλακτικά Μότσαρτ. Η κατάσταση θυμίζει κάπου souvlaki, sirtaki, mousaka…
    Θα μου πεις βέβαια, αν ήταν Έλληνας τι θα κάναμε; Τα ίδια και χειρότερα, αλλά πιό πρόχειρα. Και αυτό σωστό…

Αφήστε σχόλιο