Δοκίμασα το WordPress, ένα open source project για τη δημιουργία blogs. Μού τράβηξε την προσοχή γιατί είναι open source, είναι καλαίσθητο (όμορφα templates) και μπορεί να εγκατασταθεί σε δικό σου server (δουλεύει σε php και MySQL). Επιπλέον το wordpress.com κάνει και blog-hosting με url του τύπου username.wordpress.com.
Ο μόνος λόγος που δεν εγκατέστησα εξαρχής ένα blog στον δικό μου server είναι ότι ήθελα να γίνει πιο γρήγορα γνωστό. Άλλο να έχεις ένα blog something.blogspot.com και άλλο something.den-me-xerei-oute-i-mana-mou.somethimg/blog. Βέβαια, με τα spiders είναι πολύ εύκολο να γίνει γνωστό ένα μικρό site. Έχω πολλά παραδείγματα με το δικό μου. Δεν ξέρω πώς δουλεύει η μηχανή του google, αλλά μού βγάζει το site μου στην πρώτη σελίδα με διάφορα απίστευτα keywords. Αυτήν την περίοδο αν βάλεις «έκλειψη ηλίου 29 μαρτίου» το site μου βγαίνει πρώτο στο google, πάνω από μεγάλα sites αστρονομίας (το ΒΗΜΑ online βγαίνει τέταρτο)!
Έτσι, δεν κατέβασα το wordpress, αλλά προτίμησα να το δοκιμάσω σε hosting.
Η πρώτη εντύπωση είναι πολύ καλή. Πολύ εύχρηστο interface και υποστήριξη ελληνικών. Έχει κάποια επιπλέον χαρακτηριστικά από το blogger, όπως τα pages (κάτι σαν σελίδες πληροφοριών) και κατηγορίες για ομαδοποίηση των posts. Επίσης παρέχει στον administrator κάποια στατιστικά επισκεψιμότητας. Το καλύτερο χαρακτηριστικό του όμως είναι μια καταπληκτική μηχανή μεταφοράς ήδη υπάρχοντος blog σε άλλη πλατφόρμα. Με το link “import”, δίνεις απλά το username και password του blog σου και τα σκριπτάκια αρχίζουν να τρέχουν. Μετέφερα το blog (posts και comments) από το blogger μέσα σε λίγα λεπτά με απόλυτη επιτυχία.
Αυτό που δεν μου άρεσε ήταν (παρά την υποστήριξη της ελληνικής γλώσσας, που μάλλον εννοεί τις γραμματοσειρές και την κωδικοποίηση) η απουσία ελληνικών στα templates. Όσα δοκίμασα δεν είχαν ελληνικά. Οι μήνες και αυτοί στα αγγλικά. Φαντάζομαι ότι πρέπει να επέμβεις στον κώδικα για να βάλεις ελληνικά. Και επειδή δεν μου αρέσει στα sites μου να είναι ανακατεμένα ελληνικά και αγγλικά (έχω αλλάξει το template του blogger όσο μπορούσα), αυτός ήταν σοβαρός λόγος να μην καταλήξω στο wordpress. Ίσως αργότερα αν αποφασίσω να μεταφέρω το blog στο δικό μου server…
Τελικά, δεν μπορείς να αποφύγεις τη χρήση και αγγλικών στο internet. Μερικές φορές είναι αδύνατο. Σε αυτό το post χρησιμοποίησα πολλές αγγλικές λέξεις…