Η περίπτωση της Τσεχοσλοβακίας είναι ένα θαυμαστό παράδειγμα ειρηνικής επίλυσης διαφορών μεταξύ δύο λαών. Οι Τσέχοι και οι Σλοβάκοι αποφάσισαν ότι δεν μπορούν να ζήσουν πια μαζί και «χώρισαν τα τσανάκια τους» ήσυχα και ωραία. Μακάρι και έκαναν έτσι και αλλού στα Βαλκάνια.

Bratislava


Η Μπρατισλάβα είναι η πρωτεύουσα της Σλοβακίας. Βρίσκεται περίπου 3 km από τα σύνορα με την Αυστρία και απέχει 80 km από τη Βιέννη. Είναι ιδανική για Σαββατοκύριακο και το μεγάλο της πλεονέκτημα είναι ότι είναι πάμφθηνη πόλη. Τρία άτομα, ένα Σαββατοκύριακο, με γεύματα, clubbing και ξενοδοχείο, δώσαμε συνολικά €220! Το τρίκλινο στο Ibis είχε €91! Τα δε ποτά, €1,5-2!

Η πόλη έχει τρία πρόσωπα. Το ένα είναι το ιστορικό κέντρο, όλο πεζοδρομημένο, με τα παλιά ιστορικά κτήρια, την όπερα και τα σοκάκια. Πολλά από τα κτήρια χρειάζονται βέβαια επειγόντως συντήρηση, αλλά είναι θαύμα να περπατάς στην παλιά πόλη.

Bratislava
Η όπερα.

Bratislava
Σοκάκι.

Το δεύτερο πρόσωπο είναι η σοβιετική πόλη, με τα άχαρα μπλοκ πολυκατοικιών, παραταγμένα στη σειρά, να θυμίζουν την πρόσφατη ιστορία της.

Bratislava
«Μπλόκια».

Bratislava
Και πάλι «μπλόκια».

Το τρίτο πρόσωπο είναι η νέα αναπτυσσόμενη πόλη, που προσπαθεί να εξελιχθεί σε μια μοντέρνα μεγαλούπολη. Μάταια όμως, καθώς το σοβιετικό παρελθόν έχει χαράξει βαθιά τη σφραγίδα του. Τα νέα κτήρια δεν διαφέρουν και πολύ από τα παλιά σοβιετικά.

Bratislava
Δύο πρόσωπα της πόλης: Μοντέρνα γέφυρα στο Δούναβη (θυμίζει λίγο ιπτάμενο δίσκο) και τα «μπλόκια» στο βάθος.

Τους Σλοβάκους δεν πρόλαβα να τους γνωρίσω. Οι φυσιογνωμίες τους πάντως ήταν αρκετά βαλκανικές. Άλλωστε, οι πολύ βόρειοι λένε ότι τα Βαλκάνια αρχίζουν από τη Βιέννη.

Η Μπρατισλάβα είναι πόλη που αξίζει να επισκεφθείτε. Όσο είναι ακόμη φθηνή.

Μια απάντηση στο “Παραδόσεις”

Αφήστε σχόλιο