Η Κβαντομηχανική, η φυσική του μικρόκοσμου, είναι μια επιστήμη με πολλά παράδοξα. Πώς είναι δυνατό μια επιστήμη να είναι παράδοξη; Απλά, όλα αυτά που περιγράφει επιβεβαιώνονται και προβλέπονται (άρα είναι επιστημονικά), αλλά είναι σχεδόν αδύνατο να τα χωρέσει ο νους του ανθρώπου (είναι παράδοξα). Από την άλλη μεριά, τα πράγματα δεν είναι καλύτερα: η Θεωρία της Σχετικότητας, η φυσική του μακρόκοσμου, μάς λέει ότι όταν πλησιάζουμε την ταχύτητα του φωτός, ο χρόνος διαστέλλεται και το μήκος συστέλλεται! Φανταστείτε τώρα τι γίνεται με τη Θεωρία των Χορδών, η οποία προσπαθεί να ενώσει τις δύο προηγούμενες για να προσφέρει στον Άνθρωπο μια Μεγάλη Ενοποιημένη Θεωρία των Πάντων.

Στο παρακάτω βιντεάκι θα δείτε ένα καταπληκτικό animation για τη διπλή υπόσταση του ηλεκτρονίου (σωματίδιο και κύμα). Ένα cartoon, ο Dr. Quantum, περιγράφει πώς ένα ηλεκτρόνιο συμπεριφέρεται άλλοτε ως σωματίδιο και άλλοτε ως κύμα (αναφέρεται και η Αρχή της Απροσδιοριστίας του Heisenberg).

Δείτε και αυτό το βιντεάκι με τον διδιάστατο άνθρωπο. Φανταστείτε πώς θα φαίνεται σε εμάς ένας πολυδιάστατος χώρος!

Μια απάντηση στο “Μεγάλο μπέρδεμα”

  1. Φανταστικά videos. Χωρίς αστεία, όταν ο κύκλος έγινε σφαίρα, ανατρίχιασα! Φαντάστηκα πώς θα είναι αν κάποια στιγμή προσθέσουμε και άλλες διαστάσεις στο καθημερινό μας ρεπερτόριο.

    Πόσα πράγματα δεν ξέρουμε!

Αφήστε σχόλιο