Ακούω τον Γιώργο Μπαμπινιώτη στον BHMΑ-FM 99,5 να κάνει μαθήματα γλώσσας. Πώς πρέπει να λέμε αυτό, πώς το άλλο, πώς χρησιμοποιείται σωστά η τάδε λέξη και το δείνα αόριστο αριθμητικό. Ύφος υπεροπτικό καθηγητή που διδάσκει απο την έδρα-θρόνο του, νουθεσίες προς τα ανώριμα, “πτωχά τω πνεύματι” φοιτητάκια και -κυρίως- ξύλινη γλώσσα, αυτή για την οποία κόπτεται και την οποία στηλιτεύει με κάθε ευκαιρία. Ένας σταρ της ελληνικής διανόησης!

Ως γλωσσολόγος-φιλόλογος, αγνοεί μάλλον ότι κάθε άνθρωπος (αν δεν έχει κάποιο οργανικό πρόβλημα) είναι τέλειος ομιλητής της μητρικής του γλώσσας. Και επίσης, ότι η γλώσσα δεν διδάσκεται, αλλά κάθε παιδί που θα “εκτεθεί” σε ένα γλωσσικό περιβάλλον θα την μάθει από μόνο του με την καθημερινή χρήση μέχρι την ηλικία περίπου των 5 ετών. Λίγη βιολογία στη σύγχρονη γλωσσολογία δεν βλάπτει.

Όπως έλεγε ο Τάσος Χρηστίδης, “η γλώσσα αλλάζει και αυτό δεν είναι κακό”. Το να προσπαθείς να κρατήσεις τη γλώσσα αγκυλωμένη σε παλιές φόρμες και εθελοτυφλώντας μπροστά στην αναπόφευκτη εξέλιξή της είναι οικτρό.

Αφήστε σχόλιο