Ο Κάρολος Δαρβίνος (Charles Darwin) δημοσίευσε το πασίγνωστο έργο του «Περί της καταγωγής των ειδών» (On the origin of species) στις 24 Νοεμβρίου του 1859, σε 1.250 αντίτυπα, τα οποία πουλήθηκαν την ίδια ημέρα της κυκλοφορίας του. Ακολούθησαν άλλες πέντε εκδόσεις, με την τελευταία το 1872 , στην οποία ο τίτλος άλλαξε σε «Η καταγωγή των ειδών» (The origin of species). Στην τελευταία έκδοση έγιναν αρκετές προσθήκες, αλλά και επιχειρήθηκε η αντίκρουση των επικριτών του στη θεωρία της Εξέλιξης μέσω της Φυσικής Επιλογής.
Η καταγωγή των ειδών θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα βιβλία της Ανθρώπινης Διάνοιας. Πρώτα-πρώτα είναι μια ιδιοφυής σύλληψη, μια σύνθεση παρατηρήσεων πολλών χρόνων, κοπιώδους μελέτης και σκέψης, ενός ανθρώπου βαθιά αφοσιωμένου στη Φυσική Ιστορία. Κατά δεύτερον, είναι ένα βιβλίο το οποίο αποκαθήλωση τον Άνθρωπο από το θρόνο της Δημιουργίας.
Το βιβλίο ξεκινάει πολύ έξυπνα όχι με τη φυσική επιλογή, αλλά με την τεχνητή επιλογή στα κατοικίδια ζώα, έτσι όπως την εφαρμόζει ο άνθρωπος. Με αυτή την εισαγωγή, στη συνέχεια δίνεται ευκολότερα η έννοια της Φυσικής Επιλογής και όλα τα συνεπακόλουθά της. Το έργο τελειώνει με τις προεκτάσεις της θεωρίας, αλλά και αρκετές «προφητείες», πολλές από τις οποίες έχουν αποδειχθεί ορθές.
Χωρίς αμφιβολία Η καταγωγή των ειδών είναι ένα ιδιοφυές έργο. Παρουσιάζει με ενάργεια μια θεωρία, η οποία βρισκόταν τόσα χρόνια μπροστά στα μάτια μας, αλλά δεν την βλέπαμε.
Η καταγωγή των ειδών
Κάρολος Δαρβίνος
Μετάφραση από ομάδα πανεπιστημιακών
Επιμέλεια Σταμάτης Ν. Αλαχιώτης
Εκδόσεις Πανεπιστημίου Πατρών 1997
ΔΟΛ 2009