Η εξέλιξη της ανθρώπινης σεξουαλικότητας είναι η διδακτορική διατριβή του Δημοσθένη Κούρτοβικ, η οποία υποστηρίχθηκε το 1983, εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1986 και επανεκδόθηκε το 1994. Πρόκειται για μια επιστημονική μελέτη για τις ρίζες της ανθρώπινης σεξουαλικότητας, μακριά και πέρα από τις πολιτισμικές «αλλοιώσεις» και επιρροές που υπέστη με την εμφάνιση του Homo sapiens. Η μελέτη ουσιαστικά σταματάει στον Homo erectus και βασίζεται σε καθαρά βιολογικά δεδομένα. Κατά τον συγγραφέα η σεξουαλικότητα, μια έμφυτη βιολογική λειτουργία, συνέβαλε στον «εξανθρωπισμό» των πρώτων ανθρωπιδών. Όλο το έργο διαπνέεται -δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς- από τη Δαρβινική θεωρία της εξέλιξης των ειδών. Ο συγγραφέας συνθέτει ένα εξελικτικό μοντέλο απόλυτα επιστημονικό και συμβατό με τις (τουλάχιστον έως το 1983) σύγχρονες επιστημονικές δημοσιεύσεις.

Πρόκειται για ένα επιστημονικό-τεχνικό πόνημα, που βέβαια θα βρει βατό ο εξοικειωμένος με τις βιολογικές επιστήμες αναγνώστης, αλλά ο «άσχετος» με τη βιολογία αναγνώστης που περιμένει ένα βιβλίο εκλαϊκευμένης επιστήμης θα απογοητευτεί.

Σε γενικές γραμμές, είναι ένα ενδιαφέρον βιβλίο αν και παλιό.

«Το φαινόμενο Coolidge»*

Πήρε το όνομά του από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Jonh Calvin Coolidge (1872-1933), ο οποίος στη διάρκεια της προεδρικής του θητείας επισκέφτηκε κάποτε μαζί με τη γυναίκα του μια κρατική φάρμα. Οι υπεύθυνοι της φάρμας, αφού υποδέχθηκαν τους δύο υψηλούς επισκέπτες, τους πήραν χωριστά για να τους ξεναγήσουν στο συγκρότημα. Η κυρία Coolidge, αφού πέρασε από τα κοτέτσια, σταμάτησε και ρώτησε τον ξεναγό της πόσες φορές τη μέρα ζευγαρώνει ο κάθε κόκορας: «Δεκάδες φορές» ήρθε η απάντηση. Τότε η κυρία Coolidge είπε: «Πέστε το, σας παρακαλώ, στον Πρόεδρο!». Όταν πέρασε ο Πρόεδρος από τα κοτέτσια και του είπαν για τον κόκορα, ρώτησε: «Κάθε φορά με την ίδια κότα;», «Όχι, κύριε Πρόεδρε, κάθε φορά με άλλη». Τότε ο Πρόεδρος κούνησε αργά το κεφάλι του και είπε: «Πέστε το στην κυρία Coolidge».

*Έτσι ονομάστηκε το σύνηθες φαινόμενο σε αρκετούς αρσενικούς πιθήκους να αυξάνεται η ερωτική τους διάθεση στη συνάντησή τους με περισσότερα θηλυκά.

Η εξέλιξη της ανθρώπινης σεξουαλικότητας
Δημοσθένης Κούρτοβικ
Ράππας 1986
2η έκδοση Ελληνικά Γράμματα 1994
επανέκδοση Ελληνικά Γράμματα 2010

Αφήστε σχόλιο