Έχουν περάσει πάνω από δύο χρόνια από την έναρξη του πολέμου στο Ιράκ (19 Μαρτίου 2003). Η επίσημη αναφορά (ως τώρα) για τις απώλειες Αμερικανών στρατιωτών είναι 1.768 νεκροί και 13.438 τραυματίες. Η εκτίμηση για τους τραυματίες είναι 15.000-42.500. Επίσημη αναφορά για τους νεκρούς Ιρακινούς δεν υπάρχει. Εκτιμάται ότι είναι 22.850-25.881 (πηγή www.antiwar.com). Και ο πόλεμος συνεχίζεται…

Ο απολογισμός ενός πολέμου είναι πάντα φρικτός. Εκτός όμως από την απώλεια ανθρώπινων ζωών, υπάρχουν και άλλες, οι οποίες δεν φαίνονται άμεσα, αλλά είναι περισσότερο καταστροφικές μακροπρόθεσμα. Π.χ. η οικολογική καταστροφή της περιοχής που ονομαζόταν Μεσοποταμία (μεταξύ των ποταμών Τίγρη και Ευφράτη). Το πλούσιο οικοσύστημα της περιοχής έχει επιβαρυνθεί σοβαρά από τα κατάλοιπα των πολεμικών επιχειρήσεων.

Μια άλλη κρυφή απώλεια, που πέρασε στα ψιλά, θεωρώ πως είναι η λεηλασία του μουσείου της Βαγδάτης. Αν η εισβολή στο Ιράκ είναι έγκλημα κατά του ιρακινού λαού, η εισβολή στο μουσείο είναι έγκλημα κατά ολόκληρης της ανθρωπότητας και της Ιστορίας της. Πού και πού εμφανίζονται κάποια από τα κλοπιμαία σε κάποιο μουσείο της Δύσης, το οποίο ως προστάτης και θεματοφύλακας της παγκόσμιας κληρονομιάς αναλαμβάνει τη «σωτηρία και προστασία» του αντικειμένου (κάτι σαν τα μάρμαρα του Παρθενώνα). Τα περισσότερα βέβαια βρίσκονται ήδη σε ιδιωτικές συλλογές.

Αφήστε σχόλιο