Η Belgische Confederatie van het Paard (BCP) / Confédération Belge du Cheval (CBC) χρηματοδοτεί ένα πρόγραμμα διάσωσης των αλόγων σε περίπτωση δυστυχημάτων. Ένα πρόγραμμα φιλόδοξο, απλό, αποτελεσματικό και εκπληκτικά φτηνό (λίγες χιλιάδες ευρώ -κάτω από είκοσι- φτάνουν για τον εξοπλισμό). Τη διάσωση των αλόγων έχει αναλάβει ομάδα διάσωσης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Γάνδης και η Κτηνιατρική Σχολή της Γάνδης. Σήμερα, έγινε η πρώτη παρουσίαση του προγράμματος στη Σχολή Πυροσβεστών της Γάνδης.

Πέρα από την πρωινή (σχεδόν καθημερινή) μπόρα, ο καιρός ήταν πολύ καλός. Αρχικά δόθηκε συνέντευξη τύπου. Δημοσιογράφοι, φωτορεπόρτερ, κάμερες! Παρευρέθηκαν πυροσβέστες από πολλές πόλεις του Βελγίου (Βρυξέλλες, Μπρυζ, Αντβέρπη), αλλά και από το εξωτερικό: ήταν ο Διοικητής της Πυροσβεστικής του Παρισιού, ο οποίος είναι και κτηνίατρος. Μόνο ο Υπουργός μάς την έκανε, ανέβαλε την επίσκεψή του την τελευταία στιγμή.

Η επίδειξη περιλάμβανε τεχνικές πρόσδεσης και μεταφοράς αλόγου με τον ειδικό εξοπλισμό. Βέβαια δεν είχαμε αληθινό άλογο. Χρησιμοποιήσαμε ένα ομοίωμα σε φυσικό μέγεθος, βάρους 350 kg, με όλες τις αρθρώσεις να λειτουργούν όπως στο ζωντανό άλογο. Το ομοίωμα ήταν ειδική παραγγελία σε εταιρεία που φτιάχνει crash dummies (η τιμή του 7.000€). Βάλαμε λοιπόν στολές, κράνη και γάντια (η ασφάλεια πάνω απ’ όλα) και ξεκινήσαμε! Αρχικά κάναμε επίδειξη πώς περνάνε οι ειδικοί ιμάντες γύρω από το σώμα του ζώου και πώς χρησιμοποιείται ο ειδικός εξοπλισμός. Μεταφέραμε το «άλογο» για περίπου 20 μέτρα μέσα από έναν ειδικά διαμορφωμένο διάδρομο με εμπόδια. Στη συνέχεια, το ρίξαμε σε ένα χαντάκι, το ξαναδέσαμε και το ανασύραμε. Τέλος, το δέσαμε και το ανεβάσαμε στο ειδικό ασθενοφόρο για άλογα. Οι κανόνες είναι απλοί. Ποτέ δεν απεγκλωβίζεις ένα άλογο με μηχανικά μέσα (γερανούς, οχήματα, κ.λπ.). Ο ελάχιστος αριθμός ατόμων που απαιτείται είναι τρεις. Αν χρειαστούν είκοσι, πρέπει να βρεις είκοσι, αλλά ποτέ δεν χρησιμοποιείς μηχανήματα. Επίσης, ποτέ δεν απεγκλωβίζεις ένα άλογο αν δεν έχεις κάπου να το βάλεις άμεσα. Στη Βρετανία έχει συμβεί σοβαρό τροχαίο με νεκρούς όταν άλογο που απεγκλώβισαν οι διασώστες, πανικόβλητο πήδηξε στο απέναντι αντίθετο ρεύμα! Και βέβαια, ο έχων το γενικό πρόσταγμα είναι ο κτηνίατρος που ελέγχει το κεφάλι του ζώου και χορηγεί την ηρέμηση.

Η επίδειξη κράτησε περίπου μία ώρα και είχε απόλυτη επιτυχία. Ο διοικητής της Σχολής Πυροσβεστών είχε πολύ άγχος, αλλά όλα τελικά πήγαν καλά. Όπως μάς είπαν οι διασώστες, έχουν περίπου 50 κλήσεις το χρόνο για διάσωση αλόγων στην περιοχή της Γάνδης. Είναι περίπου ένα περιστατικό την εβδομάδα και νομίζω ότι δικαιολογεί απόλυτα όλη την επιχείρηση εκπαίδευσης των πυροσβεστών. Καλούνται να απεγκλωβίσουν ζώα μέσα από τρέιλερ μεταφοράς που έχουν ανατραπεί, άλογα σε στάβλους που καίγονται, άλογα που έπεσαν στο νερό και διάφορα άλλα τέτοια δυστυχήματα.

Και λίγα λόγια για τη Σχολή Πυροσβεστών: Είναι μια τεράστια έκταση όπου τα πάντα είναι μπαρουτοκαπνισμένα. Σε έναν «αυτοκινητόδρομο» περίπου 200 μέτρων αυτοκίνητα στη σειρά καμένα. Ακόμα και λεωφορεία. Τους βάζουν φωτιά και μετά τα σβήνουν. Ένα τριώροφο κτήριο κατάμαυρο μέσα-έξω (εκεί μέσα έγινε η δεξίωση μετά την επίδειξη -οι εργαζόμενοι του catering τα βρήκαν δύσκολα). Ένα σιλό κατασκουριασμένο από τη φωτιά. Ένα κοντέινερ μαύρο (του βάζουν φωτιά, πυρώνει και μετά μπαίνουν μέσα οι μαθητευόμενοι με τις ειδικές στολές και εκπαιδεύονται να αντέχουν τις υψηλές θερμοκρασίες!). Δίπλα η Ακαδημία της Αστυνομίας (Police Academy), πού και πού άκουγες πυροβολισμούς!

Πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία η σημερινή. Τι λέτε, το κάνουμε και στην Ελλάδα;

ΥΓ.: Μπορείτε να με δείτε στο βραδινό δελτίο ειδήσεων της κρατικής τηλεόρασης του Βελγίου.

Αφήστε σχόλιο