Μια νέα έρευνα βγήκε «στον αέρα» στο περιοδικό Neurology, με τίτλο Nutrient biomarker patterns, cognitive function, and MRI measures of brain aging (Published online before print December 28, 2011, doi: 10.1212/WNL.0b013e3182436598). Το concept γνωστό: η καλή διατροφή κάνει καλό!
Σύμφωνα με τους ερευνητές, όσοι είχαν υψηλότερα επίπεδα βιταμινών B, C, D, E και ω-3 λιπαρών οξέων είχαν και υψηλότερα σκορ σε γνωστικά τεστ. Ένα πρόβλημα που προκύπτει από τέτοιες έρευνες, είναι το γνωστό ερώτημα αν η κότα κάνει το αυγό ή το αυγό την κότα. Πολύ συχνά ερευνητές πέφτουν στην παγίδα της εσφαλμένης αιτιότητας: η συσχέτιση εύκολα βαφτίζεται σχέση αιτίου-αιτιατού. Έτσι, κι εδώ: όσοι διατρέφονται σωστά γίνονται εξυπνότεροι (λόγω ακριβώς της διατροφής τους) ή οι εξυπνότεροι διατρέφονται καλύτερα (λόγω ακριβώς της ευφυΐας τους);