Αμερικανικό ειδύλλιοΑμερικανικό ειδύλλιο του Philip Roth

βαθμολογία: 4 από 5 αστέρια

Ο Σίμουρ “Σουηδός” Λιβόβ είναι ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας της δεκαετίας του ’60. Εβραίος -όχι φανατικός- πρώην άσσος του μπέιζμπολ, παντρεμένος με τη Μις Νιού Τσέρζυ 1949, έχει μια υποδειγματική, ειδυλλιακή οικογένεια, ώσπου η πολυαγαπημένη του κόρη Μέρι γίνεται τρομοκράτισσα. Και αρχίζει η πτώση.

Το Αμερικανικό ειδύλλιο είναι ένα υπέροχο μυθιστόρημα, που παρουσιάζει ανάγλυφα τη ζωή στην Αμερική, το αμερικανικό όνειρο και την πλάνη που το περιβάλλει. Ολόκληρο το βιβλίο είναι ένα τεράστιο “ΓΙΑΤΙ;”. Ο Λιβόβ προσπαθεί να καταλάβει τι έφταιξε, τι πήγε στραβά, τι έκανε λάθος.

Το βιβλίο περιγράφει με πολύ ωραίο τρόπο ένα κοινωνικό φαινόμενο που ο Steven Pinker ονομάζει Decivilization of the 1960s, στο βιβλίο του The Better Angels of Our Nature. Μια εποχή που αυξήθηκε απότομα η βία και η εγκληματικότητα στις ΗΠΑ -η οποία άρχισε να μειώνεται ξανά στη δεκαετία του ’90. Οι περισσότεροι εγκληματολόγοι (αν και δεν υπάρχει σαφής και οριστική εξήγηση) συμφωνούν ότι ήταν μια περίεργη εποχή, με τους νέους να επαναπροσδιορίζουν τις πολιτισμικές νόρμες της εποχής τους βίαια, ύστερα από έναν καθωσπρεπισμό και κομφορμισμό που ακολούθησε τη φρίκη του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου.

Ένα πανέμορφο βιβλίο, με αριστοτεχνική γραφή, πλούσια γλώσσα, έντονες περιγραφές, γρήγορες ανατροπές και καταπληκτικά ψυχογραφήματα.

Goodreads

Αφήστε σχόλιο