Μία εβδομάδα χωρίς personal website! Ήταν κάπως…

Ο παλιός server -ένας no name- έφαγε τα ψωμιά του. Δούλευε ασταμάτητα επί πέντε χρόνια 24/7. Και τον πρόδωσε ένα φανάκι που κάηκε. Ανέβασε θερμοκρασία και (ευτυχώς) έσβησε πριν πάρει φωτιά. Ωστόσο, η ζημιά είχε γίνει, δεν άνοιγε ξανά. Είχε πεθάνει. Τα έβγαλε τα λεφτά του και με το παραπάνω!

Αντικαταστάθηκε άμεσα από έναν DELL ελαφρά μεταχειρισμένο, σε πολύ καλή κατάσταση. Ένα μηχάνημα σχεδιασμένο για αυτή τη δουλειά, να σερβίρει.

Το λειτουργικό όμως με παίδεψε…

Ύστερα από μια σύντομη αναζήτηση στο internet, αποφάσισα να βάλω Debian. Κακή επιλογή, δεν αναγνώριζε κάποια hardware. Άσε που δεν βρήκα να κατεβάσω DVD, η τελευταία έκδοση ερχόταν σε πάνω από σαράντα CD! Μπορούσες βέβαια να κάνεις και netinstall, αλλά δεν ξέρω πόση ώρα θα έπαιρνε. Το εγκατέλειψα άμεσα. Μετά διάβασα για το Slackware, από τις παλιότερες και σταθερότερες εκδόσεις. Καλή επιλογή, εύκολη εγκατάσταση. Αρκετά παραμετροποιήσιμο. Ήθελε να γράψεις και κάποιο κώδικα, λίγο hacking δεν κάνει ποτέ κακό. Ο Apache δούλεψε άμεσα. Είχα όμως ένα σοβαρό πρόβλημα. Δεν μπορούσα να διαβάσω τον παλιό δίσκο όπου υπήρχε το site μου. Ήταν γραμμένο σε έναν LV (logical volume) και δεν μπορούσα να το κάνω mount με τίποτα. Ούτε ο Mac βοήθησε. Δεν έμενε άλλη επιλογή: έπρεπε να εγκαταστήσω τη Fedora, το παλιό και αξιόπιστο λειτουργικό που με είχε βγάλει ασπροπρόσωπο τόσα χρόνια…

Η Fedora λοιπόν εγκαταστάθηκε γρήγορα (ένα μόνο DVD), σε ένα πολύ φιλικό GUI, με λίγες ρυθμίσεις. Έκανα και update και όλα πήγαν καλά. Λίγο πείραγμα (ύστερα από αρκετό googling) ήθελαν βέβαια ο Apache, η PHP και η MySQL, αλλά χωρίς σοβαρά προβλήματα. Ο παλιός δίσκος έγινε mount αμέσως και το παλιό site μεταφέρθηκε γρήγορα και αποτελεσματικά στο νέο δίσκο. Τώρα όλα τρέχουν ρολόι.

Ο νέος server είναι γρήγορος, αθόρυβος και «κρύος». Το μεγάλο άλμα έγινε: νέος server και νέο λειτουργικό -από Fedora 4 σε Fedora 14! Με γεια μου!

Αφήστε σχόλιο