Όταν αποφασίζεις να αναλάβεις δραστικά μέτρα για τα κακώς κείμενα υποτίθεται ότι είσαι έτοιμος για τα πάντα. Είσαι αποφασισμένος να παλέψεις, να χτυπήσεις, να συγκρουστείς, να πονέσεις. Κάθε αγώνας έχει μάχες, ήττες και νίκες. Πάντοτε όμως έχει απώλειες. Μερικές φορές μάλιστα, τόσες πολλές που αναρωτιέσαι αν άξιζε τον κόπο ο αγώνας, όπως έκανε ο βασιλιάς της Ηπείρου. Ο Πύρρος νίκησε, αλλά τι κέρδισε;

Όταν πας στον πόλεμο είσαι αποφασισμένος να πολεμήσεις. Είναι μια φαύλη κατάσταση, αλλά πρέπει να υπερασπιστείς τη ζωή σου και όλα όσα διακυβεύονται από το αποτέλεσμα του πολέμου. Όταν ξεκινάς για τη μάχη δεν κάνεις καμιά συμφωνία με τον εχθρό του τύπου: «Κύριε εχθρέ, σας παρακαλώ μη με πυροβολήσετε πολύ! Θα με αφήνετε να ρίχνω τρεις σφαίρες εγώ κι εσείς μόνο μία. Α, και μερικές φορές θα με αφήνετε, όποτε επιθυμώ, να κάνω κανένα διάλειμμα για καφεδάκι».

Η κατάληψη μιας σχολής είναι μια φαύλη κατάσταση. Η Παιδεία είναι ένα δημόσιο αγαθό που πρέπει να διακινείται ελεύθερα. Οι καταληψίες είναι οι πρώτοι καταπατητές αυτής της αρχής, επομένως και του ασύλου. Σε παλιότερες ανελεύθερες εποχές, η κατάληψη γινόταν ενόψει της κατάλυσης ενός ανώτερου αγαθού, όπως η Δημοκρατία και οι Ατομικές Ελευθερίες. Σήμερα τι καταλύεται;

Το ζητούμενο είναι να λειτουργήσουν άμεσα όλα τα πανεπιστήμια και να επανέλθει η ομαλότητα των εκπαιδευτικών και ερευνητικών δραστηριοτήτων. Η φαυλότητα πρέπει να εκλείψει. Ο ορθολογισμός και η δημοκρατία πρέπει να υπερισχύσουν.

Οι φοιτητές έχουν τεράστια δύναμη στα χέρια τους, αλλά δεν το ξέρουν. Αφήνονται να χειραγωγούνται από γιαλαντζί αγωνιστές και ιμιτασιόν υπέρμαχους των «δικαιωμάτων» του λαού. Από ανθρώπους που πιστεύουν ότι οι σύγχρονες αστικές δημοκρατίες είναι δικτατορικά καθεστώτα. Και η κατάλυσή τους είναι «δικαίωμα και υποχρέωση» των λαϊκών στρωμάτων. Ωριμότητα, ψυχραιμία, διαλλακτικότητα. Μόνο έτσι αλλάζει ο κόσμος. Οι επαναστάσεις και οι πόλεμοι πήγαν πίσω την ανθρωπότητα.

Επιτέλους! Η παιδεία έχει ανάγκη από μεταρρυθμίσεις. Οι ψευτοπροοδευτικοί είναι καιρός να πάνε στα σπίτια τους. Κι επειδή πιστεύω πως κανένας δεν υφίσταται οτιδήποτε χωρίς να το θέλει ή να το επιτρέπει, ας τους στείλουμε στα σπίτια τους. Ας ανοίξουμε τα μάτια και ας δούμε το λογική. Τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά από ό,τι φανταζόμαστε.

Βέβαια, πάντα σε έναν πόλεμο η αντικατασκοπία παίζει σημαντικότατο ρόλο. Οι σκόπιμη διαρροή πληροφοριών από τα εκατέρωθεν στρατόπεδα εξυπηρετεί σκοτεινούς σκοπούς: διαστρέβλωση της πραγματικότητας, όξυνση, συντήρηση του κλίματος αντιπαλότητας. Κερδισμένοι βγαίνουν πάντοτε αυτοί που επωφελούνται του πολέμου: αργόσχολοι, φελλοί, γλείφτες. Και οι αντίπαλοι «εχθροί» στηρίζονται σε αυτούς για να συνεχίσουν να μάχονται. Η αξιοπρέπεια σε όλο της το μεγαλείο! Φοιτητοπατέρες και κομματόσκυλα.

Ο πόλεμος είναι φαύλη κατάσταση. Και γεννιέται μέσα στον ανθρώπινο εγκέφαλο. Εκεί πρέπει να τον χτυπήσουμε. Ας μην επιτρέψουμε να αλωθεί η Παιδεία μας. Τακτικές ρήξης δεν φέρνουν αποτέλεσμα. Ο στόχος μας ας είναι η ειρήνη. Με βάση την ειρήνη οι αγώνες θα είναι ουσιαστικοί, γόνιμοι και αποτελεσματικοί.

Αφήστε σχόλιο