Ίππος. Ένα θαυμαστό δημιούργημα. Μια μορφή ζωής ξεχωριστή, που συμπυκνώνει τη χάρη, τη δύναμη, την ελευθερία, την ταχύτητα, σε ένα σώμα ρωμαλέο και όμορφο. Η ανατομία και η φυσιολογία του ίππου είναι ακόμα πιο αξιοθαύμαστες. Αν και ακόμα δεν έχουμε κατανοήσει πλήρως τις πολύπλοκες φυσιολογικές διεργασίες στον οργανισμό του, κυρίως όταν σπριντάρει, η μελέτη αυτού του ζώου προκαλεί δέος. Η ταχύτητα με την οποία κινείται ένα τόσο μεγάλο ζώο είναι εκπληκτική. Η κινητοποίηση του κυκλοφορικού, του αναπνευστικού και του κινητικού (οστά, αρθρώσεις, σύνδεσμοι, τένοντες, μύες) συστήματός του και η αρμονική συνεργασία τους για ένα τέτοιο αποτέλεσμα είναι ασύλληπτες. Π.χ. η πίεση με την οποία η καρδιά ενός ίππου εξωθεί το αίμα όταν αυτός τρέχει μπορεί να το στείλει σε ύψος τεσσάρων ορόφων, περίπου σαν τη μάνικα της πυροσβεστικής.

Όσο υπέροχος είναι ο ίππος εύρωστος, τόσο αξιολύπητος είναι άρρωστος. Ο κωλικός του ίππου, συχνά θανατηφόρος, είναι από τις καταστάσεις που φέρνουν στα όριά του το γιατρό ενός ίππου. Το ζώο πονάει φρικτά, πέφτει στο έδαφος, κυλιέται και κλωτσάει τον αέρα (εξ ου και η έκφραση «τινάζει τα πέταλα» για κάποιον που πεθαίνει). Ωστόσο, ακόμα και σε αυτή την κατάσταση είναι αδύνατο να μην διακρίνεις μια αξιοπρέπεια στη στάση αυτού του ζώου μπροστά στο θάνατο.

Όμως, ο ίππος είναι πολύ περισσότερα από μια θαυμάσια ζωντανή μηχανή. Ο άνθρωπος από παλιά τον παρατηρούσε και έβλεπε στη φιγούρα του κρυμμένες επιθυμίες και ανείπωτους πόθους. Από νωρίς τον πλησίασε και τον εξημέρωσε. Βέβαια, και ο ίππος δέχθηκε να εξημερωθεί. Διέκρινε μια φυσική έλξη για το ανθρώπινο είδος, όπως άλλωστε και για τις αίγες (είναι γνωστό στους αλογάδες ότι τα άλογα τα πάνε πολύ καλά με τις κατσίκες και συχνά τα σταβλίζουν μαζί). Από τότε, η πορεία των δύο ειδών είναι κοινή.

Ο ίππος ξεχωρίζει από τα άλλα κατοικίδια ζώα για τη νοημοσύνη του και για το μέγεθός του. Όταν ένας άνθρωπος πλησιάζει έναν ίππο βρίσκεται σε κατώτερη θέση, πρέπει να κοιτάξει ψηλά. Δεν είναι σαν τα μικρά κατοικίδιά του, που σε κάθε περίπτωση τα πλησιάζει αφ’ υψηλού. Όταν σε πλησιάζει ένας ίππος, νιώθεις περίπου όπως νιώθει μια γάτα όταν την πλησιάζεις εσύ. Διαφορά μεγέθους. Για να τον πλησιάσεις πρέπει να υποταχτείς στο μέγεθός του, να υποβάλεις τα διαπιστευτήριά σου και να δηλώσεις την υποταγή σου. Η ανωτερότητά σου δεν είναι δεδομένη.

Δεν έχω ανέβει ποτέ σε ίππο. Νομίζω πως θα ντρεπόμουν πολύ αν το έκανα. Πολύ περισσότερο, δεν θα μπορούσα να καταναλώσω το κρέας του. Ένας θείος μου έλεγε πως είναι έγκλημα να τρως άλογο, γιατί είναι έξυπνο ζώο.

Ο θαυμασμός του ανθρώπου προς τον ίππο υποκρύπτει πάντα μια ζήλια. Μια πικρία για αυτά που ο ίππος κατέχει και ποτέ δεν μπορεί να αποκτήσει ο άνθρωπος. Γι’ αυτό και προσπάθησε να τον κατακτήσει. Αναρωτιέμαι αν τον κατέκτησε ποτέ. Αν πρόκειται για κατάκτηση ή αμοιβαία εκτίμηση. Θαυμασμός, ζήλια, δέος, τόσα συναισθήματα! Ποιο άλλο ζώο μπορεί να προσφέρει τέτοια συγκίνηση!

doncat

4 Απαντήσεις στο “Ίππος”

 1. Σχολιάζω κάπως καθυστερημένα, αλλά το θέμα κέντρισε την προσοχή μου.

  Όταν σκέφτομαι τις λέξεις Άνθρωπος-Ίππος, η πρώτη φράση που έρχεται στο νου μου είναι “Μια δυνατή φιλία” (παρά τη διαφορά μεγέθους).
  Πραγματικά, θα ήθελα να είχα αγρόκτημα μόνο για το ότι θα μου δινόταν η ευκαιρία να έχω έναν ίππο φίλο.

  Θα μπορούσατε να μου συστήσεται κάποιο σύγγραμα ανατομικής ή φυσιολογίας του ίππου;
  Μια παραγγελία μέσω του διαδυκτίου, ενδεχομένως.

  Ευχαριστώ εκ των προταίρων.

 2. Αυτό που θα ήθελα είναι το να γνωρίσω σε κάποιο βαθμό την ανατομική του συγκεκριμένου βιολογικού όντος.

  Κινούμαι βεβαίως από ενδιαφέρον και μόνο (ερασιτεχνικό σ’ αυτή την περίπτωση).

  Θέλω να πιστεύω ότι με φιλότιμη προσπάθεια κάτι θα καταφέρω.
  Από ό,τι γνωρίζω η ανατομική (συγκριτική) είναι από τα πρώτα μαθήματα της κτηνιατρικής και μάλλον δεν τίθεται μείζον ζήτημα προαπαιτούμενης γνώσης.
  Δεν προτίθεμαι να κάνω προσπάθεια κατανόησης σε λεπτομέρειες συγκριτικού χαρακτήρα, όπως φαίνεται από το αίτημά μου.
  Έχοντας τελειώσει μια σχολή επιστημών υγείας νομίζω ότι θα καταφέρω να καλύψω το ενδιαφέρον μου (σε μικρό έστω βαθμό).

  Αρκεί να μην σας βάζω σε κόπο.

 3. Μπορείτε να προμηθευτείτε τη Συγκριτική Ανατομική από το University Studio Press (νομίζω) και την Κτηνιατρική Φυσιολογία από τους Αφους Κυριακίδη.

Αφήστε σχόλιο