Προσπαθούμε να φτιάξουμε έναν καθετήρα για να μετράμε δια-διαφραγματική πίεση (trans-diaphragmatic pressure) στα άλογα. Η δια-διαφραγματική πίεση μπορεί να μετρηθεί με πολλούς τρόπους, αλλά ο απλούστερος είναι η διαφορά ενδογαστρικής-ενδοοισοφαγικής πίεσης. Πρέπει λοιπόν να κατασκευάσουμε έναν καθετήρα που να μετράει ταυτόχρονα σε δύο σημεία (στόμαχος και οισοφάγος) πιέσεις.

Έπεσαν πολλές ιδέες στο τραπέζι. Το hardware και το software υπάρχουν στο Πανεπιστήμιο από άλλες έρευνες. Το πρόβλημα ήταν ο καθετήρας. Πήραμε λοιπόν ένα ρινογαστρικό καθετήρα αλόγου, περάσαμε έναν μικρότερο καθετήρα από μέσα, ο οποίος καταλήγει μερικά εκατοστά πριν από το άκρο του εξωτερικού καθετήρα, και το «βγάλαμε» στην επιφάνειά του. Με κάποιο τρόπο όμως θα έπρεπε να καλύψουμε τα στόμια του συστήματος αερο- και υδατο-στεγώς. Κάποιος έριξε την ιδέα του προφυλακτικού. Έτσι, βαλθήκαμε να κόβουμε προφυλακτικά και να τα «ράβουμε» πάνω στον καθετήρα. Το αποτέλεσμα το βλέπετε παρακάτω. Περιττό να αναφέρω τι γινόταν από τους περιδιαβαίνοντες όση ώρα «δουλεύαμε στο project». Έχω και video, επιφυλάσσομαι να το δημοσιεύσω.

In vitro το σύστημα δούλευε. Έπρεπε να το δοκιμάσουμε και in vivo. Πήραμε ένα πειραματόζωο, τον Hubert*, και τού περάσαμε τον καθετήρα. Κάναμε τη σύνδεση με το καταγραφικό και δούλευε! Τα προφυλακτικά δούλεψαν ικανοποιητικά! Believe it or not! Νομίζω ότι μπορεί κάλλιστα να προστεθεί και αυτή η εφαρμογή (εκτός των άλλων ψυχαγωγικών εφαρμογών τους, όπως φούσκωμα δίκην μπαλονιών) στη λίστα των χρηστικών αξιών αυτών των πολύτιμων κατασκευασμάτων.

catheter

catheter

catheter

* Ο Hubert είναι ένα άλογο που έχει χρησιμοποιηθεί σε πολλές πειραματικές μελέτες. Όπως λένε εδώ στο Πανεπιστήμιο «ο Hubert έχει πολλές δημοσιεύσεις».

5 Απαντήσεις στο “Το καλό το παλικάρι”

  1. Λες αν χρησιμοποιήσουμε προφυλακτικό με επιβραδυντικό να υπάρχει “time delay” στην ανταπόκριση του καταγραφικού;

  2. Υποψιάζομαι οτι αν χρησιμοποιήσουμε προφυλακτικά με ραβδώσεις ή κουκκίδες, θα αυξηθεί η ένταση των ηχητικών σημάτων που εκπέμπει το καταγραφικό..

  3. Διαβάζοντας τα παραπάνω μου κατέβηκε μια ιδέα. Θα τη χρησιμοποιήσω και θα σας πω. Πάντως όποιος θέλει την εφαρμόζει. ΝΕΡΟΜΠΟΜΠΕΣ!!!!!
    Ρωτήστε τα παιδιά σας. Φυσικά για να τις προσαρμώσετε …… κατάλληλα για άλλου είδους χρήση!!!!!!!!

Αφήστε σχόλιο