Ο Steven Pinker σε αυτή την επιτομή της σύγχρονης γλωσσολογίας παραθέτει αναλυτικά όλα τα αποδεικτικά στοιχεία σχετικά με την έμφυτη φύση της γλώσσας. Ανατρέπει πολλά κατεστημένα «κλισέ», φωτίζει σκοτεινές πτυχές του αντικειμένου της επιστήμης της γλωσσολογίας και τοποθετεί τη γλώσσα στο γενικότερο πλαίσιο των γνωστικών επιστημών: στη μελέτη του ανθρώπινου εγκεφάλου.

Στο βιβλίο θα βρείτε γιατί υπάρχει μια ενιαία γλώσσα, τα νοησιακά, στα οποία σκέφτεται κάθε άνθρωπος. Πάνω εκεί χτίζεται η φυσική του γλώσσα και ακολουθεί ο γραπτός λόγος. Έτσι, λοιπόν, κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί την ανωτερότητα οποιασδήποτε γλώσσας. Επίσης, θα εκπλαγείτε όταν μάθετε ότι ο μέσος Αμερικανός (του κολεγίου) γνωρίζει 60.000 λέξεις, ενώ ο Shakespeare, από τους συγγραφείς με το πλουσιότερο λεξιλόγιο, χρησιμοποιεί μόνο 15.000!

Το βιβλίο είναι γλαφυρό, αν και πιστεύω πως στο πρωτότυπο θα ήταν ακόμη καλύτερο -η μετάφραση μάλλον το αδικεί. Αν τελικά δεν πειστείτε ότι η γλώσσα είναι έμφυτη, τότε μάλλον δεν διαβάσατε προσεκτικά το βιβλίο.

Εκδόσεις: Κάτοπτρο

Μια απάντηση στο “Το γλωσσικό ένστικτο”

Αφήστε σχόλιο