Σήμερα έλαβα μία επιστολή από το International Biographical Centre, με την οποία ο γενικός διευθυντής του με πληροφορούσε κατενθουσιασμένος, ότι επιλέχθηκα μεταξύ δεκάδων χιλιάδων υποψηφίων και έλαβα τον τίτλο του International Health Professional of the Year 2007. Μάλιστα! Διεθνής αναγνώριση! Ό,τι ονειρεύεται κάθε φιλόδοξος και νέος επιστήμονας το βρίσκει ξαφνικά μπροστά του. Καταπληκτικό!

Ύστερα από ένα σωρό φιλοφρονήσεις και προσπάθειες απόδειξης του πόσο σημαντική είναι αυτή η τιμή που μού γίνεται, γύρισα στην πίσω σελίδα. Έπρεπε να «σκάσω» $370 (+ $15 για μεταφορικά) για να παραλάβω ένα σχετικό δίπλωμα ή ένα μετάλλιο με τον τίτλο μου. Υπήρχε και ειδική τιμή αν ήθελα και τα δύο. Μάλιστα, υπήρχε ειδικός χώρος για να γράψω πώς ήθελα να φαίνεται το όνομά μου και σε ποιον τομέα ήμουν εξέχουσα προσωπικότητα! Δηλαδή, αν ήθελα μπορούσα να βάλω στο πεδίο “…who has made an Outstanding Contribution to:” π.χ. Astrophysics!

Μέχρι σήμερα, πίστευα ότι όταν κερδίζεις έναν τίτλο/βραβείο σε πληρώνουν. Δεν είχα ξανακούσει να πληρώνεις εσύ για να πάρεις το βραβείο! Ψάχνοντας λίγο στο διαδίκτυο βρήκα εύκολα ότι πρόκειται για απάτη. Ο συγκεκριμένος οργανισμός κάθε άλλο παρά αδιάβλητος και αξιοκρατικός είναι στην επιλογή των επιστημόνων που περιλαμβάνει στους καταλόγους του. Ουσιαστικά είναι άλλη μια περίπτωση vanity press, που ψαρεύει θύματα.

Τώρα που το σκέφτομαι, ξέρω μερικούς που έχουν συμπεριλάβει τέτοιες «αναγνωρίσεις» στα βιογραφικά τους. Άντε, και του χρόνου με Nobel!

Μια απάντηση στο “Περιμένοντας τους Σουηδούς!”

  1. Το χρήμα πολλοί εμίσησαν τη δόξα ομως,ουδείς.. Είναι προφανές οτι το χρήμα μπορεί να αγοράσει και -κάλπικη- δόξα.Να δούμε τί άλλο θα σκεφτεί κάποιος για να βγάλει τα προς το ζείν.Είναι ομολογουμένως καλή επιχείρηση που θα θησαυρίσει εάν στοχεύσει στο σωστό κοινό.Στην Ελλάδα ξέρω πολλούς που θα πλήρωναν ένα ποσό για μια τέτοια διάκριση!
    Πλάκα δεν έχει;

Αφήστε σχόλιο