Σήμερα επισκέφθηκα το Μουσείο Εφαρμοσμένων Τεχνών (Museum für angewandte Kunst, MAK) της Αυστρίας. Το Μουσείο έχει ποικιλία εκθεμάτων, από έπιπλα, δαντέλες και ρούχα, μέχρι αναγεννησιακά κοσμήματα και σκεύη από την Ανατολή. Υπάρχουν εκθέματα baroque, rococo, art nouveau, art deco, ρωμανικά, γοτθικά και ισλαμικά. Η συλλογή είναι μικρή αλλά αξιόλογη, ικανή να κρατήσει το ενδιαφέρον του επισκέπτη που δεν είναι ειδικός.

Στη συλλογή του έχει και μερικά χαρακτηριστικά κομμάτια της γνωστής πλέον τεχνοτροπίας Wiener Werkstätte. Οι Josef Hoffman και Kolo Moser ίδρυσαν το 1903 ένα εργαστήριο, το Wiener Werkstätte, όπου κατασκεύαζαν και σχεδίαζαν από γραμματόσημα, μέχρι έπιπλα και κοσμήματα. Έγιναν σύντομα γνωστοί και σήμερα τα έργα τους είναι περιζήτητα.

Πρακτικές πληροφορίες:

  • Είσοδος: €10, αλλά σού δίνουν και ένα βιβλίο 250 σελίδων με αναλυτική περιγραφή του Μουσείου.
  • Διάρκεια περιήγησης με χαλαρό περπάτημα: 2 ώρες.
  • Καλύτερα εκθέματα (προσωπική εκτίμηση): Οι πορσελάνες της Ανατολής. Λευκή πορσελάνη με διακόσμηση από μπλε του κοβαλτίου. Οι περισσότερες από την Κίνα: Δυναστεία των Γιουάν (Yuan, 1271-1368), Δυναστεία των Μινγκ (Ming, 1368-1644), Δυναστεία των Κινγκ (Qing, 1644-1911). Δεν ήταν όμως λιγότερο εντυπωσιακές και οι πορσελάνες από την Ιαπωνία, την Κορέα, το Ιράν (πλακίδια και πλάκες τοίχου) και την Τουρκία (Οθωμανική Αυτοκρατορία). Το μπλε του κοβαλτίου είναι σπάνιο ορυκτό, που εκτιμήθηκε από αυτούς τους λαούς γιατί παρέμενε πολύ σταθερό στο ψήσιμο της πορσελάνης. Έτσι, έφτασε να είναι το ίδιο ακριβό με τον χρυσό. Το κοβάλτιο (cobalt) πήρε το όνομά του από ένα ξωτικό (troll) της γερμανικής μυθολογίας, το Kobold, που με μαγικό τρόπο μετέτρεπε τον άργυρο σε άχρηστη σκόνη.

Αφήστε σχόλιο