Διαβάζω το πρόγραμμα της Δελφικής Εταιρείας «Διεπιστημονικές Εκδηλώσεις 2006». Το εισαγωγικό κείμενο μού έκανε ιδιαίτερη εντύπωση. Δεν μπορώ να μην το σχολιάσω:

1. Προχειρογραμμένο, με ορθογραφικά, συντακτικά και νοηματικά λάθη. Προσέξτε μερικά:

υϊοθέτηση»

Με αυτή την έννοια η βιολογική εξέλιξη του ανθρώπου.» Πρόταση χωρίς ρήμα.

Η υϊοθέτηση μιας ανθρωποκεντρικής βιολογικής εξελικτικής θεώρησης του κόσμου και η κατεύθυνση των θετικών επιστημών προς μια σχεδιασμένη ενσωμάτωση του ανθρώπου του σοφού προς ένα βελτιστοποιημένο οικοσύστημα, σαν αναπόσπαστο μέρος της υπό έλεγχο εξέλιξης της ζωής στον πλανήτη Γη, είναι μια ανθρωποκεντρική, ενοποιός, εξελικτική, βιολογική θεώρηση του κόσμου και μια νέα προσέγγιση στην κοινωνική και οικολογική κρίση.» Τεράστια, μονοκόμματη πρόταση, που όταν την τελειώνεις έχεις ξεχάσει πώς αρχίζει. Όροι βαρύγδουποι στριμωγμένοι προσπαθούν να βγάλουν νόημα. Ποιο είναι τελικά το νόημα; «Η υϊοθέτηση μιας ανθρωποκεντρικής βιολογικής εξελικτικής θεώρησης του κόσμου … είναι μια ανθρωποκεντρική, ενοποιός, εξελικτική, βιολογική θεώρηση του κόσμου …». Καταπληκτικό συμπέρασμα!

2. Η γεύση που σου αφήνει το κείμενο είναι καταθλιπτική. Παρατηρείστε λέξεις: απειλητικά προβλήματα, υπερπληθυσμός, καταστροφή του περιβάλλοντος, φτώχεια, ακραία καιρικά φαινόμενα, λοιμώξεις, μαζική καταστροφή της ζωής στον πλανήτη, τέλος, συνέπειες, επικίνδυνες, κρίση, επιβίωση του είδους μας. Δηλαδή αυτές οι λέξεις χαρακτηρίζουν την εποχή μας; Όλα μαύρα; Βαδίζουμε προς την καταστροφή; Μόνη λύση είναι η ολιστική θεώρηση του κόσμου;

Το κείμενο που διάβασα φαίνεται πως είναι γραμμένο στο πόδι και με απογοήτευσε. Προκαλεί κατάθλιψη, πανικό, απαισιοδοξία και μια γενική απαξίωση της σημερινής κοινωνίας. Θα περίμενα από μια επιστημονική εταιρεία ένα καλογραμμένο και προσεγμένο κείμενο.

Μια απάντηση στο “Κινδυνολογίες;”

  1. Δυστυχώς πολλοί προσπαθούν να δείξουν την επιστημονική τους κατάρτιση χρησιμοποιώντας “παχιές” λέξεις που υποτίθεται ότι θα εντυπωσιάσουν τον αναγνώστη. Το να ανοίγουμε το Μπαμπινιώτη και να κατακλύζουμε το κείμενο με όρους δε σημαίνει πως ξέρουμε και να γράψουμε κάτι σε σωστά ελληνικά.

Αφήστε σχόλιο