Ο Κώστας Αξελός υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους σύγχρονους Έλληνες διανοητές, ο οποίος (και αυτός) έζησε και έδρασε κυρίως στο εξωτερικό (στη Γαλλία). Το έργο του είναι τεράστιο και έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες.

Η μοίρα της σύγχρονης Ελλάδας (Le destin de la Grèce moderne) είναι ένα δοκίμιο που δημοσιεύτηκε το 1954 στο γαλλικό περιοδικό Esprit, όταν ο συγγραφέας ήταν 30 ετών. Σε αυτό ο συγγραφέας με αναλυτική, κριτική, αλλά κυρίως καθαρή ματιά, παρουσιάζει τη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα, το σύγχρονο ελληνικό γίγνεσθαι. Το εκπληκτικό είναι ότι το «σύγχρονο» στην περίπτωση της Ελλάδας γίνεται διαχρονικό. Η ανάλυση του Αξελού για την Ελλάδα του 1954 δεν διαφέρει σε τίποτα από μια ανάλογη για την Ελλάδα του 2012! Οι αυταπάτες, οι μύθοι, οι αδυναμίες, τα παραστρατήματα, τα λάθη, αλλά και οι δυνατότητες, οι ιδιαιτερότητες, η ομορφιά ενός λαού, που προσπαθεί να επιβιώσει ανάμεσα στην επαρχιώτικη αμεριμνησία του και την ετερόφωτη κατανάλωση καρπών των χωρών του δύοντος ηλίου, παραθέτονται σε ένα απολαυστικό χειμαρρώδες κείμενο.

“…Η μείζων αυταπάτη της νεοελληνικής αυτοσυνείδησης είναι εκείνο το οποίο η ίδια (με ελάχιστη μετριοφροσύνη) ονομάζει ελληνοκεντρισμό…”

Η μοίρα της σύγχρονης Ελλάδας, ένα κείμενο γραμμένο πριν από 58 χρόνια, είναι ο καλύτερος οδηγός, ο φωτεινότερος φανοστάτης για τον σύγχρονο νεοέλληνα. Και ο καλύτερος σύμβουλος για τις επερχόμενες εκλογές!

Η μοίρα της σύγχρονης Ελλάδας
Κώστας Αξελός
Μετάφραση: Κατερίνα Δασκαλάκη
Εκδόσεις Νεφέλη 2010

Αφήστε σχόλιο