Στο τεύχος 7 της σειράς «Φοβερά ντοκουμέντα» η εφημερίδα «Τα Νέα» δημοσιεύει ντοκουμέντα -κάποια για πρώτη φορά- του προ-περασμένου αιώνα, σχετικά με τη δολοφονία του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδα, αλλά και με ό,τι συνέβη πριν και μετά από αυτό το καθοριστικό γεγονός της νεότερης ιστορίας μας.

Ο αυταρχισμός του Καποδίστρια, ο πόλεμος με τους κοτζαμπάσηδες, οι πρώτες προσπάθειες οργάνωσης ενός δυτικού τύπου κράτους, οι συνταγματικοί, οι προστάτιδες δυνάμεις και οι προσπάθειες επιρροής τους στα απομεινάρια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας παρουσιάζονται μέσα από εφημερίδες της εποχής, επιστολές και διάφορα άλλα ιστορικά τεκμήρια.

Τρομερόν και φρικτόν άκουσμα! Μέγα και ανήκουστον δυστύχημα κατέλαβε την Ελλάδα! Άνδρες αιμάτων κατέβαψαν τας ανοσίους χείρας των εις το αίμα του Πατρός της Πατρίδος.

Γενική εφημερίς, 30 Σεπτεμβρίου 1831

Έτσι ξεκινάει το φύλλο της η Γενική εφημερίς, το κυβερνητικό όργανο του Καποδίστρια, τρεις ημέρες μετά τη δολοφονία του. Σε πένθιμα πλαίσια περιγράφει πώς οι Μαυρομιχαλαίοι σκότωσαν τον Κυβερνήτη.

Ο δεσποτισμός και το αστυνομικό κράτος ήταν το σοβαρότερο σημείο τριβής του Καποδίστρια με τους φιλελεύθερους. Δέκα ημέρες μετά την άφιξή του στην Ελλάδα δημοσιεύει διάταγμα ασφυκτικής αστυνόμευσης της ζωής των Ελλήνων, σε μια προσπάθεια επιβολής της έννομης τάξης σε μια χώρα που κάνουν κουμάντο οι ληστοσυμμορίτες και οι πειρατές. Σε αυτό το διάταγμα υπάρχει άρθρο ακόμα και για τα αδέσποτα:

Η Αστυνομία κανονίζει τα μέτρα, δι’ ων προλαμβάνονται τα δεινά επακόλουθα της δρομής των τετραπόδων εις τους συχναζομένους δρόμους.

29 Δεκεμβρίου 1829

Η δολοφονία του Καποδίστρια
Το τίμημα της ανεξαρτησίας
Τάσος Βουρνάς
ΔΟΛ 2011

Αφήστε σχόλιο