Κάθε mundial μένει αξέχαστο για κάποιο ξεχωριστό γεγονός. Αυτό το mundial θα μείνει στην ιστορία για την αποβολή του Zidane. Παρακολουθούσα τον τελικό και περιμένοντας την παράταση κάτι έγινε και διακόπηκε ο αγώνας. Όλοι απορούσαμε μέχρι που είδαμε το replay: ο Zidane κουτούλησε τον Materazzi. Παγωμάρα! Το αίσθημα του απόλυτου κενού!

zidane

Τι συνέβη; Γιατί; Δεν είχε σημασία. Η χειρονομία μετράει. Μα γιατί τώρα; Γιατί τώρα έτυχε. Πώς τα φέρνει η τύχη! Στον τελευταίο του αγώνα, στον αγώνα για το παγκόσμιο κύπελλο!

Πόσα θα γραφτούν για αυτή τη σκηνή! Πόσες σελίδες θα γεμίσουν το διαδίκτυο! Για πόσα χρόνια θα συζητιέται στα καφενεία και στα πηγαδάκια! Αλήθεια, αξίζει τόση κουβέντα;

zidane

Ο Zidane είναι ένας ακόμη μύθος. Ένας ήρωας από αυτούς που χρειάζεται η κοινωνία μας. Ο μύθος του χτίστηκε μεθοδικά από τα ΜΜΕ όλα αυτά τα χρόνια. Εκθείαζαν το ταλέντο του και αποσιωπούσαν τις άσχημες πλευρές του χαρακτήρα του. Μέχρι που ο μύθος έφτασε στο αποκορύφωμα και ετοίμαζε μια εντυπωσιακή έξοδο που θα τον έκανε αθάνατο στα μάτια των οπαδών του. Αλλά τι παιχνίδια παίζει η μοίρα!

Ο Zidane ήταν άλλο ένα κατασκεύασμα των ΜΜΕ, ένας ταλαντούχος άνθρωπος, που ήξερε να παίζει καταπληκτική μπάλα. Αλλά τίποτα περισσότερο. Ο χαρακτήρας του, οι άλλες ασχολίες του, η προσωπική του ζωή ανήκουν στον εαυτό του και στους δικούς του. Πώς θα μπορούσε να είναι αλλιώς, άλλωστε; Όλα τα υπόλοιπα ήταν ένα φανταχτερό κατασκεύασμα της βιομηχανίας του ποδοσφαίρου που χτίζει είδωλα και τα προσφέρει σε μια κοινωνία που διψάει για είδωλα.

zidane

Κάθε άνθρωπος έχει καλές και κακές πτυχές. Οι άνθρωποι με κάποιο ιδιαίτερο χάρισμα ξεχωρίζουν. Κανένας όμως δεν είναι τέλειος. Ο Μαραντόνα έγινε δέσμιος της κοκαΐνης. Στη βιογραφική ταινία του Μίλος Φόρμαν «Αμαντέους» είδαμε τη ζωή μιας μεγαλοφυΐας, με τη σφραγίδα του Θεού στην ψυχή του, να γίνεται έρμαιο των παθών του. Ποιος μπορεί να τους κατηγορήσει αυτούς αλλά και τόσους άλλους χαρισματικούς ανθρώπους για τα πάθη τους; Ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθον βαλέτω. Ο Καζαντζάκης έγραψε: «Οι μεγάλοι άνθρωποι δεν είναι αγαθές ψυχές. Είναι μεγάλες ψυχές.».

Τελικά ο Zidane είναι θύμα. Είναι θύμα του ταλέντου του. Πλήρωσε το τίμημα της μεγάλης φήμης του με την υστεροφημία του. Δέσμιος του image που είχε δημιουργήσει -πιθανώς χωρίς να το επιδιώξει- δεν άντεξε το βάρος του μύθου που κλήθηκε να σηκώσει. Ίσως η κατάκτηση του κυπέλλου να ήταν σημαντικότερη γι’ αυτόν. Και επέλεξε να χαρεί τον αγώνα, από κάθε άποψη, παρά να τελειώσει ως ο μεγάλος ήρωας.

Adieu, Zizou!

zidane

Μια απάντηση στο “Ημίθεοι ή ημιάνθρωποι;”

  1. Παρ’ ολ΄αυτά η αλήθεια είναι πως ο Zidane είναι γνωστός για την ψυχραιμία του και την πραότητα, θα έλεγε κανείς, που τον διακρίνει κατά τη διάρκεια των παιχνιδιών. Δεν είναι κάτι που το έκανε με σκοπό να κρατήσει το μύθο του. Ο άνθρωπος αυτός είναι αυτό που είναι: ανθρώπινος. Δεν του αρέσει να σπάει κεφάλια (ή θώρακες) όταν παίζει μπάλα, όμως θα αντιδράσει όταν ξεπεραστούν τα όριά του. Στην περίπτωση, καλώς έπραξε και υποστήριξε τα πιστεύω του όταν αποκαλέσθηκε τρομοκράτης επειδή είναι άραβας (εξ Αλγερίας) και όταν θίχτηκαν άτομα της οικογένειάς του. Στη ζωντανή συνέντευξη που παρακολούθησαμε εδώ στο Παρίσι, ο ίδιος είπε ότι πιστεύει πως έδρασε σωστά και ότι δεν είναι τέλειος, όπως κανένας άλλωστε. Γιατί συζητιέται τόσο το θέμα; Γιατί στο χώρο του ποδοσφαίρου ο Zidane ήταν όντως υπόδειγμα, συν ότι εδώ ακόμα λένε για το θαύμα του Euro, για την κεφαλιά του Zidane στον τελικό του παγκοσμίου δε θα πούνε; Πάντως κι ο ίδιος συμφώνησε με την κατακλείδα σου ; )

Αφήστε σχόλιο