Η Επιστήμη είναι ένα από τα λαμπρότερα επιτεύγματα του ανθρώπινου Νου. Οι επιστήμονες είναι οι κατεξοχήν αναρχικοί και ανατρεπτικοί άνθρωποι στην ιστορία της ανθρωπότητας. Είναι αυτοί που δεν δέχονται αυθεντίες, δεν δέχονται το δεδομένο, δεν επαναπαύονται στα κεκτημένα. Είναι αυτοί οι πρωτοπόροι, οι ρηξικέλευθοι, οι πρωτεργάτες κάθε επανάστασης, κάθε νεωτερισμού. Επομένως, οι επιστήμονες είναι οι λιγότερο απόλυτοι άνθρωποι, ακριβώς γιατί είναι ανήσυχοι.

Ωστόσο, η Επιστήμη για να βαδίσει χρειάζεται στέρεα βήματα, κάποιες αρχές. Όταν όμως βλέπει ότι αυτές οι αρχές δεν την στηρίζουν, αλλά αποτελούν τροχοπέδη στην πορεία της, τις αλλάζει. Φτιάχνει νέες βάσεις και συνεχίζει. Έτσι δουλεύει ο ορθολογισμός. Καλώς ή κακώς, είναι η καλύτερη μεθοδολογία που έχουμε αναπτύξει ως σήμερα. Μπορεί να μην είναι άριστη, αλλά είναι η καλύτερη από κάθε άλλη μελετημένη. Κάθε θεωρία πρέπει να επιβεβαιώνεται και να επαληθεύεται από την παρατήρηση και το πείραμα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ.

Ένα παράδειγμα: Ως σήμερα, τα πιο πρόσφατα απολιθώματα δεινοσαύρων έχουν χρονολογηθεί στα 75.000.000 χρόνια. Δεν έχει βρεθεί ΟΥΤΕ ΕΝΑ νεότερο. Αυτό μας κάνει να πιστεύουμε ότι κάτι συνέβη και οδήγησε τους δεινοσαύρους στην εξαφάνιση ΞΑΦΝΙΚΑ. Και από εδώ αρχίζουμε και χτίζουμε θεωρίες: η θεωρία της οικολογικής εξαφάνισης, η θεωρία του λοιμού, η θεωρία του μετεωρίτη κ.ο.κ., οι οποίες κι αυτές στηρίζονται σε άλλα ευρήματα. Στην πραγματικότητα ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΙΔΕΑ για το τι συνέβη. Ωστόσο, τα ευρήματά μας μας οδηγούν στην οικοδόμηση κάποιων θεωριών, οι οποίες όσο επαληθεύονται από τα ευρήματα επιβιώνουν. Αν κάποτε βρεθεί ένα απολίθωμα π.χ. 40.000.000 ετών, τότε απλά όλες οι θεωρίες ΚΑΤΑΡΡΕΟΥΝ.

Οι επιστημονικές θεωρίες δεν είναι κανόνες που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης. Τα παραδείγματα θεωριών που κατέρρευσαν σαν χάρτινοι πύργοι στην Ιστορία της Επιστήμης είναι πάμπολλα. Η ουσία είναι ότι δεν ξέρουμε τίποτα για τον κόσμο που μας περιβάλει. Με την επιστήμη μόνο μπορούμε να βάλουμε μια τάξη. Βέβαια, αρκετές φορές το τι πιστεύουμε μπορεί να έρχεται σε σύγκρουση με το τι αντιλαμβανόμαστε ότι συμβαίνει. Ας μην ξεχνάμε ότι μεγάλοι επιστήμονες ανέτρεψαν θεωρίες μόνο με την ισχυρή πίστη τους σε κάτι διαφορετικό…

Δείτε μια καταπληκτική αλληγορία του Richard Feynman από το Six Easy Pieces για το πώς αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο.

nikosdimou.blogpot.com

Αφήστε σχόλιο