Το internet δημιουργεί δύο νέες κατηγορίες ανθρώπων: τους υποστηρικτές του και τους πολέμιούς του. Στους πολέμιους συγκαταλέγονται οι εκ προθέσεως πολέμιοι (εκ πεποιθήσεως αντίθετοι σε κάθε τεχνολογική εξέλιξη ως λαίλαπα για την ανθρωπότητα), οι εξ αμελείας πολέμιοι (αυτοί που δεν καταλαβαίνουν τι γίνεται γύρω τους, αυτοί που «έχουν χάσει το τραίνο») και οι πολέμιοι από αδιαφορία, καθώς η αδυναμία αναγνώρισης της αξίας μιας νέας τεχνολογίας (όπως έδειξε πρόσφατη έρευνα στην Ελλάδα) αποτελεί τροχοπέδη για την εξέλιξή της.

Οι πολέμιοι λοιπόν λένε ότι το internet είναι ένας «χώρος» απομόνωσης, όπου βρίσκουν καταφύγιο περιθωριακοί άνθρωποι που δεν μπορούν να επικοινωνήσουν. Ειδικά τα blogs (weB LOGS, δικτυακά ημερολόγια) είναι για ανθρώπους προβληματικούς. Εν γένει δηλαδή το internet προάγει την απομόνωση του ατόμου και πλήττει τις διαπροσωπικές σχέσεις.

Η διατήρηση ενός blog μπορεί να προέρχεται από διάφορες ανάγκες ενός ανθρώπου. Άλλος γράφει για να επικοινωνήσει, άλλος για να ικανοποιήσει την επιδειξιμανία του και άλλος για να λυτρωθεί. Ό,τι και να συμβαίνει η καταγραφή των σκέψεών μας στο διαδίκτυο μας κάνει πιο κοινωνικούς. Τι θα πει κοινωνικός; Αυτός που συνδιαλέγεται. Αυτός που συγχρωτίζεται με άλλους ανθρώπους. Αυτός που ανταλλάσσει ιδέες. Αυτός που συμμετέχει. Αν όλα αυτά είναι τα χαρακτηριστικά του κοινωνικού ανθρώπου στην «πραγματική ζωή», τα ίδια ακριβώς ισχύουν και στην «ηλεκτρονική ζωή» μας. Με πόσους ανθρώπους στην «πραγματική ζωή» μπορούμε να μιλάμε ταυτόχρονα; Πόσες συζητήσεις μπορούμε να παρακολουθούμε, σε πόσες να καταθέτουμε την άποψή μας; Με το διαδίκτυο οι δυνατότητές μας πολλαπλασιάζονται. Σίγουρα υπάρχει και κάποιο τίμημα για όλα αυτά. Αλλά, τα πλεονεκτήματα είναι πάρα πολλά.

Να λοιπόν γιατί το internet μάς κάνει πιο κοινωνικούς. Μπορούμε να γνωρίζουμε νέους ανθρώπους, να ανταλλάσσουμε γρήγορα απόψεις, να αποκομίζουμε γνώσεις. Ένας ολόκληρος νέος κόσμος ανοίγεται μπροστά στα μάτια μας. Είναι αλήθεια αυτό που λένε: το διαδίκτυο είναι ένας ζωντανός οργανισμός που εξελίσσεται συνέχεια, και ό,τι καταγράφεται στο διαδίκτυο δεν χάνεται ποτέ.

Είναι εντυπωσιακή η αύξηση του αριθμού των ελληνικών blogs και forums (για τα ελληνικά δεδομένα). Ο κόσμος συμμετέχει, γράφει, σκέπτεται, μαθαίνει, συμφωνεί, διαφωνεί, τσακώνεται. Οι ιδέες κυκλοφορούν ταχύτατα. Οι ηλεκτρονικοί διάλογοι μεταξύ των πολιτών πληθαίνουν. Τελικά ποιος απομονώνεται;

Αφήστε σχόλιο