Ο Γκύντερ Γκρας θεωρείται ο μεγαλύτερος εν ζωή Γερμανός συγγραφέας, τιμημένος με το Βραβείο Νόμπελ λογοτεχνίας το 1999. Το Γάτα και ποντίκι είναι ένα από τα γνωστότερα μυθιστορήματά του. Ο Γιόαχιμ Μάλκε είναι ένας εκκεντρικός και απομονωμένος τύπος, που την ιστορία του στα χρόνια του Χίτλερ αφηγείται ο φίλος του Πίλεντς. Μια ιστορία απλή, φιλίας και μίσους, εφηβείας, μέσα στον συντηρητισμό της καθολικής εκκλησίας και της έμφυτης τάσης για “υγιή” παραβατικότητα της νιότης. Τελικά, ένας μεγάλος συγγραφέας είναι αυτός που μπορεί να πει τετριμμένα πράγματα με μοναδικό και ανεπανάληπτο τρόπο.

…Ήρθε τότε ένας ξερός αγέρας από την πλατεία Μαξχάλμπε, ακάθεκτος καταπάνω μου και μυτερός σαν βέλος, χτύπησε την καρδιά μου με το τακούνι της μπότας, ήθελε να ανοίξει την πόρτα και να μπει μέσα…

Η έκδοση έχει κάποια ορθογραφικά/γραμματικά λάθη. Άσχημη εντύπωση κάνει η περιγραφή του βιβλίου στο οπισθόφυλλο, που δείχνει πρόχειρη δουλειά. Ο Γιόαχιμ αναγράφεται Γιόζεφ και η υπόλοιπη πληροφόρηση για τον υποψήφιο αγοραστή είναι φτηνή αντιγραφή και μάλιστα παραπλανητική. Η μεταφορά γάτα-κοινωνία που κατασπαράσσει το ποντίκι-πρωταγωνιστή δεν είναι η ουσία του βιβλίου, απλά ο συγγραφέας με αριστοτεχνικό τρόπο, σε αυτή τη βάση πλέκει μια ιστορία κατ΄ αρχήν φιλίας.

Γάτα και ποντίκι
Γκύντερ Γκρας
[Τίτλος πρωτοτύπου: Günter Grass, Katz und Maus
Steidl Verlag 1993, πρώτη έκδοση 1961]
Μετάφραση: Έμη Βαϊκούση
Εκδόσεις Καστανιώτη 2012
Σελίδες 150

Αφήστε σχόλιο