Αυγά και κότες

Μια νέα έρευνα βγήκε «στον αέρα» στο περιοδικό Neurology, με τίτλο Nutrient biomarker patterns, cognitive function, and MRI measures of brain aging (Published online before print December 28, 2011, doi: 10.1212/WNL.0b013e3182436598). Το concept γνωστό: η καλή διατροφή κάνει καλό!

Σύμφωνα με τους ερευνητές, όσοι είχαν υψηλότερα επίπεδα βιταμινών B, C, D, E και ω-3 λιπαρών οξέων είχαν και υψηλότερα σκορ σε γνωστικά τεστ. Ένα πρόβλημα που προκύπτει από τέτοιες έρευνες, είναι το γνωστό ερώτημα αν η κότα κάνει το αυγό ή το αυγό την κότα. Πολύ συχνά ερευνητές πέφτουν στην παγίδα της εσφαλμένης αιτιότητας: η συσχέτιση εύκολα βαφτίζεται σχέση αιτίου-αιτιατού. Έτσι, κι εδώ: όσοι διατρέφονται σωστά γίνονται εξυπνότεροι (λόγω ακριβώς της διατροφής τους) ή οι εξυπνότεροι διατρέφονται καλύτερα (λόγω ακριβώς της ευφυΐας τους);